Gazdára találtak az uniós források

Gazdaság - 2006-06-13

Meghaladta a rendelkezésre álló, mintegy 670 milliárd forintos keretet a Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatain megítélt támogatások összege – vagyis 2006 júniusának elejére gyakorlatilag gazdára találtak az I. NFT forrásai. Ez persze nem jelenti azt, hogy az idén ne lenne még uniós pályázat Magyarországon! A nyertes pályázóknak kifizetett támogatások összege június elejére átlépte a 200 milliárd forintos határt.

A szétosztható keret több mint kétszeresére, egészen pontosan 221 százalékára nyújtott be pályázatot az elmúlt két és fél évben mintegy 35 és félezer magyar vállalkozás, önkormányzat és civil szervezet. Közülük június elejéig 16 és félezren jártak sikerrel: ennyien valósíthatják meg projektjüket a Nemzeti Fejlesztési Terv pályázatán elnyert, összesen 670 milliárd forintnyi, nagyobbrészt európai uniós támogatással az ország több mint 1800 településén. Az elnyert támogatások tekintetében – a főváros súlyánál fogva – a Közép-magyarországi Régió teljesített a legjobban: Budapesten és Pest megyében több mint 5 ezer pályázó eddig 265 milliárd forint támogatást nyert az operatív programok pályázatain. Az Észak-alföldi Régió három megyéjében 2 ezer 600 pályázó 121 milliárd, az Észak-magyarországiban pedig valamivel több mint 1500 pályázó 106 milliárd forint uniós támogatáshoz jutott eddig.

        A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében megítélt támogatások 49 ezer új munkahely létrejöttét és 136 ezer munkahely megtartását teszik lehetővé. A megvalósuló képzési programok 18 ezer alapfokú nevelési-oktatási intézményben tanuló diákot érintenek. Az EU strukturális alapjainak támogatásával 120 ezer fő képzettséget szerez, 170 ezer pedig képzésben vesz részt 2008 végéig. A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében megépített vagy felújított, illetve megépítendő vagy felújítandó utak hossza összesen 677 kilométer.

        Az uniós támogatással rehabilitált városi területek több mint 215 ezer embert, a megvalósuló ivóvízminőség-javító programok pedig 9 ezer 642 háztartást érintenek. A szennyvízkezelés javítását célzó programok által érintett háztartások száma 55 ezer, a vízközművesítés javítása által érintetteké pedig 29 ezer. A Nemzeti Fejlesztési Terv nyertes természetvédelmi pályázatai által érintett területek nagysága 140 ezer hektár. A gazdasági versenyképességet célzó programok között közvetlen pénzügyi támogatásban 3 ezer 500, tanácsadásban pedig 21 ezer hazai kis- és középvállalkozás részesült.