Kétszámjegyű árbevétel-növekedést ért el a Praktiker tavaly

Gazdaság - 2019-06-06

A Praktiker 57,1 milliárd forintos nettó árbevételt ért el 2018-ban, mintegy 20 százalékkal többet az előző évinél, az adózás utáni nyereség meghaladta a 3 milliárd forintot az előző évi 2,8 milliárd után - mondta Karl-Heinz Keth, a barkácslánc ügyvezető igazgatója a vállalat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ebben az évben 15 százalékos forgalomnövekedést tervez a társaság, amit megvalósíthatónak látnak az idei első hónapok adatai alapján - tette hozzá.

Az ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a tavalyi összforgalom 7 százalékát adta az online értékesítés, ami kétszámjegyű emelkedés 2017-hez képest, és a webforgalom további erősödésére számítanak.

Értékelése szerint a forgalom növekedése egyrészt a kedvező piaci környezetnek, a fokozódó vásárlási kedvnek, másrészt a Praktiker jelentősen átalakított és kibővített árukínálatának köszönhető.

A Praktiker 1998 óta van jelen Magyarországon, 20 áruházat működtet, és 1550 dolgozónak ad munkát.

Tavaly mintegy 6 millió fizető vásárló fordult meg a barkácslánc áruházaiban, 15 százalékkal több az előző évinél - ismertette Karl-Heinz Keth.

Hangsúlyozta, folytatják áruházaik modernizációját, mert tapasztalataik szerint ez egyértelműen növeli a forgalmat. Tavaly hat áruházat építettek át, 2023-ig minden üzletüket szeretnék felújítani.

Az ügyvezető igazgató az MTI kérdésére elmondta, tavaly 1,6 milliárd forintot fordítottak a felújításokra, idén is körülbelül ennyit terveznek erre a célra.

A vállalat további terjeszkedési terveiről szólva közölte, szívesen nyitnának még 2-3 áruházat. A magyarországi szabályozás ezt ugyanakkor nehezen teszi lehetővé - mondta, utalva a "plázastop" törvényre. Felmerült a határon túli terjeszkedés lehetősége is.

A Praktiker tájékoztatása szerint mintegy 300 beszállítóval dolgoznak, a hazai vállalkozások aránya elérte a 80 százalékot. A 160 milliárd forintosra becsült barkácsszektorban a Praktiker a második legnagyobb áruházlánc.