KSH: az iparban folytatódott a konjunktúra

Gazdaság - 2006-07-27
Májusban az iparban folytatódott a konjunktúra az áprilisi megtorpanás után, az első öt havi átlagos növekedés 10 százalékos volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal összefoglaló jelentésében szerdán. Az ipar termelői árai májusban 5,3 százalékkal, az év első öt hónapjában átlagosan 5 százalékkal emelkedtek

Az építőipari termelés volumene áprilishoz hasonlóan elmaradt a tavalyi magas bázistól, az első öt hónapban stagnálás mutatkozott 2005 január-májusához képest. A külkereskedelmi forgalom dinamikája áprilisban lefékeződött, de a májusi folyó áras adatok élénkülésről tanúskodnak.

 Az első négy hónapban átlagosan 15,5 százalékkal nőtt a kivitel és 11 százalékkal a behozatal volumene. A külkereskedelmi áruforgalom előzetes májusi adatai szerint a kivitel értéke folyó euróban számolva 21 százalékkal, a behozatal 20 százalékkal emelkedett, tehát a forgalom mindkét irányban gyorsabban nőtt az első négy havinál.

    Az egymilliárd euróra rúgó öthavi hiány folyó áron mintegy 10 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly ilyenkorinál. Az inaktívak számának csökkenése nagyobb mértékben növelte a foglalkoztatottak létszámát, mint a munkanélküliekét, ezért a munkanélküliségi ráta a téli hónapokhoz képest csökkent, 7,3 százalékot tett ki májusban. A reálbérek január-májusban 5,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. 2006. január-májusban a teljes munkaidőben foglalkoztatottak egy főre jutó bruttó átlagkeresete 168.700 forintot, a nettó átlagkereset 111.000 forintot tett ki.

    A fogyasztói árak 2,8 százalékos emelkedése júniusban megegyezett a májusival. A fogyasztói árak az év első öt hónapjának átlagában 2,6 százalékkal, júniusban májushoz hasonlóan 2,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A növekedés júniusban is kisebb volt a tavaly ilyenkori 3,8 százaléknál, ami lényegében az év eleji forgalmiadó-változásnak tudható be.

    Az éven belül március-áprilisig mérséklődött az áremelkedés üteme, május óta élénkült. A gyorsulás egyrészt az élelmiszerek, másrészt az üzemanyagok erőteljes drágulásának a következménye. A hó végi árfolyamokat tekintve júniusban a forint egy hónap alatt 7,3 százalékkal gyengült az euróhoz képest.

(MTI)