Matolcsy: Magyarország elakadt, az oktatásra is építeni kellene

Gazdaság - 2023-03-23

Könyvbemutatón mondta el a véleményét a kormány gazdaságpolitikájáról a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Szerinte 2001 volt a legsikeresebb év, és ma akár Olaszországot is előzhetnénk, ha úgy folytattuk volna.

Elakadt a felzárkózási folyamat Magyarországon, letértünk az egyensúlyi növekedési pályáról, mondta Matolcsy György csütörtökön. A jegybankelnök szerint többek között az oktatásra, az egészségiparra, a gyógyítási iparra és az élelmiszeriparra kellene alapozni az ország jövőjét. Úgy látja, 2021 körül zárult be a magyar felzárkóztatás útja.

„A rendszerváltás óta eltelt 32 év legsikeresebb éve 2001 volt, ha az akkori felzárkózás folytatódott volna, most Olaszországot előzhetnénk. 2021-ben gazdaságpolitikai hibák következtek be, egy ködbe burkolódzó gazdaságpolitikát találunk – mondta
Ha nem indul újra a reformpolitika, nem tudunk visszatérni a felzárkózás útjára.

Öt év reformja hozott öt év felzárkózást, de elmaradt az új reform, és az fenyeget, hogy lassul a felzárkózás. Ha nem indul újra a reformpolitika, nem tudunk visszatérni a felzárkózás útjára. Ma mennyiségi szemlélettel, nagy veszteséggel működünk.

Sok kormányzati döntés többet visz, mint hoz, de lehet korrigálni.– mondta a jegybankelnök.

Forrás:Forbes.hu