Megállapodás a HungaroControl és a légiirányítók között

Gazdaság - 2006-07-20

Megszületett a bérmegállapodás a HungaroControl vezetése és a CONTROL Magyar Légiforgalmi Irányítók Szakszervezete között - közölte a HungaroControl. A szerdán aláírt, négy évre szóló megállapodás szerint az idei évi béremelés mértéke 4,7 százalék lesz.

A keretmegállapodás rögzíti a középtávon várható béremelések ütemét is. A CONTROL szakszervezet vállalta, hogy a megállapodás időtartama alatt nem kezdeményez bérjellegű juttatásokkal összefüggő sztrájkot. A légiforgalmi irányítók többségét tömörítő, márciusban bejegyzett CONTROL szakszervezet július 9.-re helyezett sztrájkot kilátásba, ám azt két nappal a megjelölt dátum előtt felfüggesztette, s a felek között folytatódtak az egyeztető tárgyalások.

    

A megállapodásban szereplő 4,7 százalék megegyezik azzal a mértékkel, amelyet a munkáltató ajánlott egy csomagban a szakszervezetnek a sztrájk felfüggesztése előtt. A munkáltató a bértárgyaláson kezdetben elzárkózott a béremelés elől. A CONTROL a bértárgyalások során a légiforgalmi irányítók jövedelmének több mint kétszeresére emelését követelte. Céljaik között szerepelt a rájuk vonatkozó, évente automatikus jövedelememelkedést garantáló bérrendszer bevezetése. A sztrájk esetén napi 400 járatot kellett volna törölni, a munkabeszüntetés napi 40 ezer utast érintett volna, valamint kétezer átrepülő repülőgépnek más útvonalat kellett volna választania.

 

A HungaroControlnak csak az átrepülő forgalmat tekintve napi 55 millió forint bevétele esett volna ki a munkabeszüntetés miatt, de jelentős veszteség érte volna a légitársaságokat és az utazási irodákat is.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza