112 milliárd forintot zárolt a kormány

Gazdaság - 2006-06-13

A korábban bejelentett 42 milliárd forintos költségvetési zárolás mellett a fel nem használt 70 milliárd forintos államháztartási tartalék 2006. évi zárolásáról döntött mai ülésén a kormány - mondta Veres János pénzügyminiszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

A parlamentnek kedden benyújtják a 2006. illetve 2007. évi államháztartási egyensúly javításáért szükséges törvényjavaslatokat. Ezek szeptember 1-től hatályba lépnek - közölte Veres János. Ezek között említette a 4 százalékos szolidaritási adót, a házipénztárra kivetett adót és a költségvetési forrásból nyújtott kamattámogatás után fizetendő járulékot.

       Veres János elmondta: a kormány keddi ülésén döntött a 42 milliárd forintos idei költségvetési zárolás tartalmáról és a GDP 3 százalékában rögzített, fel nem használandó 70 milliárd forintos államháztartási tartalék zárolásáról, azaz összesen 112 milliárd forintos kiadáscsökkentésről.

      A gyógyszerkassza várható kiadásaiból 40 milliárd forinttal kívánja lefaragni a kormány - fejtette ki egy kérdésre a tárcavezető. Egy másik kérdésre elmondta: idén 220 milliárd forintot fordít lakossági gázártámogatásra az energiagazdálkodási célirányzatból a kormány, s ez 80 milliárddal több a költségvetésben foglalt összegnél. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: szigorú fiskális gazdálkodás nyomán alakulhat ki a kiszámítható és stabil forintárfolyam, noha a kormánynak nincs konkrét árfolyamcélja.

    A gyengülő forintárfolyam okát firtató kérdésre Veres János azt válaszolta, hogy a bejelentett egyensúlyjavító intézkedések "nem voltak jól kommunikálva", ezért nem látja át mindenki a kiigazítás nagyságrendjét és hatását, "ezért (az emberek)talán le is értékelték ezeket a folyamatokat és nem a megfelelő súllyal értékelték a bejelentett intézkedéseket".

     Ebben az évben 1,3 milliárd eurót tesz ki a fiskális kiigazítás, amelyből a kiadáscsökkentés 640 millió eurót jelent, a többletbevétel 660 millió eurót - jelezte a miniszter. Jövőre 3,9 milliárd euróval javul az államháztartás egyensúlya, ebből a kiadási oldalon 1,5-1,6 milliárd euró, a bevételin 2,3-2,4 milliárd euró jelentkezik - fűzte hozzá.

     "Az államháztartás egyensúlyának javítása érdekében az említetteken túli döntésekre nincs szükség, azt azonban már számtalanszor jeleztem, hogy az államigazgatásban, az önkormányzati rendszerben reformjellegű változtatást kell megvalósítani" - mondta Veres János.

    A kedden megjelent 2,8 százalékos májusi inflációra, illetve az elemzők által decemberre várt, akár 6 százalékot is elérő áremelkedésre vonatkozó kérdésre a pénzügyminiszter azt válaszolta, hogy az év végére 3 százalék alatti infláció mellett 1,5 százalékos maginfláció várható, ami jövőre egyszeri hatások miatt magasabb lesz.