Szájmaszkok gyártásába kezdett több intézmény

Gazdaság - 2020-03-18

Többször használható, mosható szájmaszkok előállítására állnak át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) foglalkoztatási programjának üzemei - közölte a szervezet szerdán.


Kétrétegű textil védőmaszkokat varr Takácsné Végh Szilvia önkormányzati dolgozó sajókeresztúri otthonában 2020. március 18-án. A maszkokat eljuttatják a település valamennyi háztartásába. MTI/Vajda J

A próbagyártás szerdán kezdődött a tiszaburai varrodában, ahol az előzetes számítások szerint napi 1500 darabot tudnak elkészíteni.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az elmúlt években az ország több településén indított foglalkoztatási programokat, amelyekkel több mint száz megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő vagy a munkaerőpiacon esélytelen embernek teremtett munkalehetőséget.

A tiszaburai varrodában készített maszkok az első időszakban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ellátó intézményeibe kerülnek, amelyek együttesen naponta 13 ezer emberről gondoskodnak. Az MMSZ foglalkoztatási programjának további helyszínei fokozatosan kapcsolódhatnak be a szájmaszkok előállításába - írták.

Nagykanizsán a csökkent munkaképességű dolgozókat foglalkoztató Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. szintén szájmaszkok gyártására állt át. Az önkormányzat tulajdonában lévő, varrodával is rendelkező cégnek a város egyelőre 10 ezer darabos megrendelést adott.

A prevenciós célra használható maszkokat a város önkormányzati, egészségügyi intézményei számára, illetve a nagykanizsai fertőzöttek részére készítik.