Színlelt szerződések vége?

Gazdaság - 2006-06-20

A színlelt vállalkozási szerződések munkaviszonnyá alakítására adott legutolsó határidő tíz nap múlva lejár. Júliustól az adóhatóság fokozottan ellenőrzi a vállalkozási és a megbízási szerződéseket, és szankciókat is alkalmazhat, ha jogsértést tapasztal.

A színlelt szerződések felszámolására adott moratórium határidejét két és fél éve hosszabbítgatják meg, ez idő alatt hatszor változott a legeslegutolsó dátum, ám június 30-a után már nem ad további mentességet az állam. Az APEH-nél eddig 143 foglalkoztató tett bejelentést a szerződéses viszonyok megváltoztatásáról, ezek a cégek összesen 3300 embert alkalmaztak álalvállalkozóként.  Cégek közel ötven százalékánál az adóhatóság előzetes adóvizsgálat során jött rá a turpisságra, szerencséjükre még időben, mert így összesen 2,8 milliárd forint adóhiány megfizetése alól mentesültek.

 

Az adóhatóság becslései szerint körülbelül 100 ezer embert érint a mostani változás. A júliustól kezdődő szigorúbb ellenőrzéseket összeköthetik az adóhatóság által végzett más vizsgálatokkal is. A munkavállalók jóval kevesebb szankcióra számíthatnak és kiszolgáltatottságukra való tekintettel mentességet kérhetnek majd az APEH-től az elmaradt terhek megfizetése alól.