Tékozlás után történelmi takarékosság?

Gazdaság - 2006-06-12

Alapos, könyörtelen rendcsinálásra utaló címmel közölt beszámolót a müncheni liberális Süddeutsche Zeitung az új magyar kormány gazdasági-pénzügyi elképzeléseiről, az alcímben azt emelve ki, hogy "Magyarország új miniszterelnöke országának kőkemény takarékossági kurzust rendel el, amely elsősorban a széles tömegeket érinti".

     A müncheni lap a hét végén Gyurcsány Ferenc által ismertetett megszorító-takarékossági intézkedésekről úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök "hosszú habozás után takarékossági programot rendelt el, amelyet a tékozlás nyolc éve után történelminek lehet nevezni. Bár a szocialisták a választási kampányban minderről nem árultak el semmit, a lépés nem váratlan, mert az a veszély fenyeget, hogy elvesztik az uralmat az állami pénzügyek felett."

     A cikkíró szerint utoljára egy másik szocialista, Bokros Lajos pénzügyminiszter kényszerítette takarékoskodásra a magyarokat. Bokros emiatt "rossz ember" lett. A szocialisták vezette kormányzatot követő "jobboldali populista" Orbán-kormány sokat tudott elosztani a szanált állami kasszából. Ezt a 2002-ben újra megválasztott szocialisták, Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején folytatták. Gyurcsány, aki Medgyessyt egy "kormányválság" után váltotta fel, a választásokig megmaradt időben már nem sok mindent tudott megmenteni. "A régóta esedékes (lépés) most sokként jön a választások után" - írta a Süddeutsche Zeitung.

    A tudósító szerint a magyarok "egyelőre azon álmélkodnak, hogy Gyurcsány csapata milyen formulákkal igazolja a kampányhazugságot. Veres János pénzügyminiszter beismerte: beosztottjainak megtiltotta, hogy a választás előtt megnevezzék a valós költségvetési számokat, mert az rossz hangulatot teremtett volna."

     Az elképzelésekről "Nagy adóemelések Magyarországon" címmel ténybeszámolót közlő konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung is úgy véli, hogy a költségvetési helyzetet a választások előtt elkendőzték.