Új piacokat nyithat a barramundi és a vörös árnyékhal 

Gazdaság - 2009-08-17

Prémium kategóriás halfajok komplex tenyésztési technológiáját honosítja és fejleszti Magyarországon egy kutatóhelyekből és vállalkozásokból álló konzorcium. A Nemzeti Technológia Program támogatásával induló projektben a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma – többek között – haltermelő rendszerek használt vizének semlegesítésével, valamint ivadékok takarmányozására alkalmas élőeleség-termeléssel biztosítja majd a „tengeri” minőségű, szálkátlan halfajok édesvízi nevelését.

Az utóbbi száz év túlhalászatának következtében a természetesvízi és tengeri halállományok végveszélybe kerültek. Ezzel párhuzamosan a világon - így Magyarországon is - folyamatosan nő a telítetlen zsírsavakban, nyomelemekben gazdag, egészséges élelmiszerek, így a halféleségek iránti kereslet.

 

A két tendencia közötti ellentmondás feloldására a konzorcium tagjai – a Debreceni Egyetem, a Jászkiséri Halas Kft., a szarvasi Halászati- és Öntözési Kutatóintézet, a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke, valamint az Unio Seafood Kft. – korábban már több innovatív haltermelés-technológiai megoldást dolgoztak ki, melyet a Nemzeti Technológia Program keretében a 2009. augusztus 24-től induló fejlesztéssel is kiegészítenek.

 

Az új projekt segíti a „pontycentrikus” magyarországi halgazdálkodás diverzifikációját, hiszen hazánkban még nem termelt, de Európában jelentős piaccal rendelkező halfajok, mint a barramundi vagy a vörös árnyékhal tenyésztését indítja el. Az említett halfajok édesvízben is nevelhetők, így komoly kitörési pontot jelentenek a hazai haltermelés számára.

 

„A magyarországi haltenyésztés kiugrásának egyik lehetősége az ország speciális adottságaiban rejlik, hiszen Izland után hazánk rendelkezik Európa második legjelentősebb geotermikus vízkészletével. Az Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma felismerte a lehetőséget, és innovatív haltermelési technológiákat fejlesztett ki a magyarországi halkínálat bővítésére, valamint versenyképességének növelésére. Elkészült többek között egy ikrakeltetésben és ivadéknevelésben is alkalmazható ezüstkolloidos baktérium- és gombamentesítő technológia, valamint számos takarmánykiegészítőnk is hasznosnak bizonyult” – mondta el Dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma adjunktusa.