Út az életszerű a kistermelői szabályozás felé

Gazdaság - 2010-11-17
Tárgyalást folytattak a kistermelők érdekképviseletét felvállaló társadalmi szervezetek képviselői a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárával, Dr. Ángyán Józseffel. A civilek szerint még rengeteg a probléma a kistermelői élelmiszer-előállítás és -forgalmazás szabályozásában.

A tárca a jogszabályi környezet felülvizsgálata során a szervezetek javaslatait is figyelembe veszi.

 

  A Vidékfejlesztési Minisztérium agrár-stratégiájának egyik fő célja a hazai kis- és közepes gazdaságok, vállalkozások helyzetének javítása. Az intézkedések közé illeszkedik a kistermelői termék-előállítás és -értékesítés jogszabályi környezetének ésszerűsítése, mely a helyi termékek piacra jutását segítheti elő. E munka tárcák közötti együttműködést kíván. A vonatkozó jogszabályok jelentős része a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, más részük az Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozik, de felülvizsgálatra szorulhatnak önkormányzati rendeletek is. 

 

A hazai kistermelők érdekében fellépő 75 civil szervezet képviselői november 12-én tárgyalást folytattak a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárával és szakértőivel.  Szabadkai Andrea, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület elnökségi tagja a teendőkkel kapcsolatban elmondta:  A kistermelői rendelet nyári módosításának hatására szűkült a közvetlen kistermelői értékesítés határa az állati és a feldolgozott termékek esetében. A civilek és a kezdeményezéshez csatlakozó magánszemélyek kérik a kormányt, hogy legalább a közvetlen értékesítés számára tegyék lehetővé, hogy a korábbi, bővebb értékesítési lehetőséget állítsák helyre.  

 

Szalay-Zala Andrea a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének képviselője szerint: Hiába változtak a pálinkaelőállítás szabályai, falusi vendégasztal szolgáltató ma nem adhat saját italából a vendégeinek, csak ha üzlettel rendelkezik, ha megfizette a teljes jövedéki adót és ha maximum 2 literes zárjeggyel ellátott palackból teszi ezt. Az üzlet létesítésével kapcsolatos kötelezettségek és költségek életszerűtlenek a falusi vendéglátásban.   Batternay Anita, közgazdász, a civilek szakértője hozzátette:  A kereskedelmi jogszabályok sora nem engedi a kistermelői termékeket a boltokba, hiába nyitott ebben az irányban a kistermelői rendelet. Például a jelölésre vonatkozó szabályok, a minőségmegőrzési idő engedélyeztetése, stb  Dr. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára jelezte: fontosnak tartja a helyzet javítása érdekében a civilek javaslatait.  A kis- és közepes léptékű élelmiszer-előállítást és -értékesítést érintő jogszabályok felülvizsgálata, a készülő új agrárstratégiához illeszkedően hamarosan megkezdődik.