A Volánbusz csuklós autóbuszokat helyezett üzembe Hajdú-Biharban

Helyi - 2021-06-29

- Hajdú-Biharban is megkezdik szolgálatukat a Volánbusz új MAN Lion's City GL A23 típusú csuklós járművei: a 16 autóbuszt a térség országgyűlési képviselőinek jelenlétében kedden adták át Debrecenben.

Bodó Sándor (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára azt mondta, egyre több gépjármű van az utakon, egyre többen dolgoznak a lakhelyüktől távolabbi településen. A közösségi közlekedésnek olyan minőségűnek kell lennie, amely valós alternatívát kínál a közlekedőknek, pihentető utazást biztosít, ezért egyre többen választhatják ezt a megoldást - fűzte hozzá.

Tasó László (Fidesz) országgyűlési képviselő, volt közlekedésfejlesztésért felelős államtitkár utalt rá: most érik be az a munka, amit 2014-ben elkezdtek, és a fejlesztések eredménye immár Kelet-Magyarországra is eljutott. Felhívta a figyelmet, hogy az infrastrukturális fejlesztések mellett jól felkészült buszvezetőkre van szükség. "Jó sofőrök, jó utakon, jó buszokkal", ez jelenti a minőségi közösségi közlekedést - szögezte le.

Vitányi István (Fidesz) országgyűlési képviselő azt mondta, az alapján, ami a vidékfejlesztés, az autóbusz- és a vasúti közlekedés-fejlesztés eredményeként az elmúlt években megvalósult,a vidéki életforma ma már nem életminőség-, hanem életstílusbeli választás.

Bulcsu László (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés alelnöke kiemelte: jó buszokhoz jó utak kellenek, és a megyei önkormányzat továbbra is támogatja a belterületi utak építését, a TOP-források ilyen célú felhasználását.

Bói Loránd, a Volánbusz Zrt. vezérigazgató-helyettese az átadáson jelezte: a 16 autóbusz annak a 204 darabos flottának a tagja, amelynek a megvásárlásáról tavaly decemberben kötöttek megállapodást a győztes ajánlattevővel.

A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 MAN csuklós autóbusz várhatóan augusztus végéig érkezik meg a Volánbuszhoz.

Hajdú-Biharban az új buszok a megyeszékhelyről 13 környékbeli településre közlekednek. Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező buszok alacsonypadlósak, akadálymentes kialakításúak, és környezetkímélő Euro 6 besorolású motorral, klímával, kamerával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval felszereltek - ismertette Bói Loránd.

Hozzátette: a debreceni, berettyóújfalui és hajdúszoboszlói telephelyen állomásozó 16 autóbusznak köszönhetően a megyeszékhely térségében közlekedő csuklós autóbuszok 37 százaléka újul meg, és évente 6,5 millió utasnak kínálnak kényelmesebb utazást