Augusztus 20. - Debreceni polgármester: augusztus 20-a a győzelem, a siker örömünnepe

Helyi - 2018-08-20

- A győzelem és a siker örömünnepének nevezte augusztus 20-át Debrecen polgármestere hétfőn, a helyi Szent István dombormű megkoszorúzása alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségen. Papp László azt mondta, ezen a napon nem elvesztett forradalomra, vagy szabadságharcra emlékezünk, hanem "a bölcsességre, az előrelátásra, egy időtálló műre, amelyet államiságnak nevezünk".

"Megemlékezünk a magyarság egységbe kovácsolásának tudatos politikájáról, az európai fennmaradást kizárólagosan biztosító keresztény út kijelöléséről és védelméről" - tette hozzá.

Úgy vélte, augusztus 20. ilyenformán nemcsak egyetlen személyről, vagy eseményről szól, hanem átfogja egész történelmünket, "az elmúlt évezred örömeit és bánatait, és erőt ad a Kárpát-medence, sőt a világ magyarságának".

A polgármester szerint Szent István erős Magyarországot kívánt örökül hagyni utódainak, és "az ő példáját szemünk előtt tartva mi is erős Magyarországot és erős Debrecent akarunk örökül hagyni utódainknak".

Papp László bejelentette: kezdeményezi, hogy Debrecen köztéri szoborral fejezze ki háláját Szent István államalapító és országépítő munkája előtt, és a város közgyűlése vállaljon kötelezettséget a szobor felállítására.