Debrecen emlékezik

Helyi - 2019-03-15

Debrecen, a magyar szabadság őrvárosa egyhetes programsorozattal emlékezik az 1848 as forradalomra és az azt követő szabadságharcra. A Kokárdás napok során vetítették a Kossuth papja című filmet, amely Könyves Tóth Mihály debreceni református lelkész 1848-49-es tevékenységéről készült, Tóth Máté Miklós regénye nyomán.

Március 14.-én, ünnepi szenátusi ülésen emlékezett meg a Debreceni Egyetem a 171. évfordulóról, ahol az intézmény új díszdoktora, Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a rendezvényen vette át a diszdoktori címről szóló oklevelet és előadást is tartott. Este fáklyás felvonulással érkeztek a város központjába az egyetemisták.

Ma délelőtt hagyományőrző huszárok vezették a helybélieket, és a sok turistát a Nagytemplom előtti Kossuth térre, ahol ünnepi műsor után Papp László polgármester emlékezett arra az időszakra, amikor Debrecen az ország sorsát befolyásoló események helyszíne, hazánk ideiglenes fővárosa volt.”

A város első embere szerint Kossuth 170 évvel ezelőtti bizalmára Debrecen ma is érdemes lenne, hiszen őrzi tradícióit, keresztény értékeit és napjainkban is komoly szerepet vállal az ország fejlődésében.

A CIVIL FÓRUM Debrecen Egyesület a Honvédtemetőben emlékezett a hősökre. Gondola Zsolt Zoárd elnök szerint szakítani kellene azzal a rossz hagyománnyal, amikor a pártok az ünnep ürügyén is üzeneteiket közvetítik. Ideje lenne együtt, szabadon, pártpolitikától mentesen ünnepelni.