Debrecenben szigorú szabályokat kell betartani a védekezés második szakaszában is

Helyi - 2020-05-06

A koronavírus-járvány elleni védekezés második szakaszában a könnyítések ellenére is szigorú szabályokat kell betartani - közölte Debrecen polgármestere szerdán, a városháza udvarán tartott, az újabb helyi intézkedéseket bejelentő sajtótájékoztatóján.

Papp László utalt rá, hogy valamennyi debreceni üzlet nyitva tarthat, látogatható, az időbeli korlátozás megszűnt, és a könnyítés a szolgáltatásokat nyújtó üzletekre - fodrászat, kozmetika - is vonatkozik. Bejelentette: újra megnyitják a Nagyerdő parkerdei részét, a Békás-tó környékét és a város legnagyobb játszóterét, az Ötholdas Pagonyt.

Elmondta azt is, hogy a vendéglátóhelyek teraszai után szeptember 1-ig nem kell közterület-használati díjat fizetni, és kinyitnak a debreceni strandok. A Kerekes-telepi strand május közepétől, az új nagyerdei Aquaticum strand pedig június közepétől fogad látogatókat, a városi uszodát viszont még csak a sportolók használhatják.

Papp László kiemelte: az új szabályok szerint valamennyi Debrecenben működő piacot a 65. életévüket betöltöttek kizárólag 10 és 12 óra között látogathatják, ebben az időszakban csak ők vásárolhatnak ott. Ez vonatkozik a csütörtökön újra kinyitó zsibogóra, Debrecen használtcikkpiacára is. A zsibogón - az egészség védelme és a 1,5 méteres védőtávolság megtartása érdekében - egyszerre legfeljebb 500-an tartózkodhatnak, ezt az üzemeltető közterület-felügyelet ellenőrzi. A piacokon működő üzletek bérlői májusra és júniusra 50 százalékos bérleti kedvezményt kapnak - fűzte hozzá.

A polgármester beszámolt arról is, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe került családok, magánszemélyek támogatására 20 millió forint kezdőösszeggel létrehozott pénzügyi segélyalapra befizetett összeg azóta megközelítette a 120 millió forintot. Az önkormányzati ingatlanok bérlői eddig mintegy 215 millió forint bérletidíj-kedvezményt kaptak, a szociális szolgálat munkatársai naponta 415 idős embernek segítenek az ellátásban, a karitatív testület 400 önkéntese a járványhelyzet óta 1108 családnak vitt 1200 tartós élelmiszerekből álló csomagot, egy vállalkozás pedig naponta 600 címre 1340 adag meleg ebédet szállít ki. A testület segítségével kapott 130 rászoruló fiatal laptopot, amellyel a digitális oktatáshoz nyújtottak komoly segítséget.

A járványhelyzet kihirdetése óta több, mint 40 millió forintot fordított a szociális szolgálat önkormányzati forrásból a védekezésre, az alapellátást biztosító 83 háziorvosi és 42 házi gyermekorvosi praxisnak kesztyűt, egészségügyi szájmaszkot, fertőtlenítőszert biztosítottak, a 49 fogorvos pedig arcpajzsot és FFP2 maszkokat kapott - sorolta Papp László. Az intézmények éllátására védőfelszereléssel eddig 57,7 millió forintot költöttek.

A polgármester azt mondta, a gépjárműadó átadásából származó bevételkiesés pedig eléri a 710 millió forintot. A városnak az eddigi kalkulációk alapján 3,65 milliárd forint veszteséget jelent a járványhelyzet, eddig 1,047 milliárd forintot költöttek védekezésre, és a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére. "A város költségvetésén 3 milliárd forintos kiigazítást látunk szükségesnek végrehajtani a jelenlegi gazdasági hatások alapján. Elhúzódó válság esetén ez a szám növekedhet" - mondta Papp László.