EKF 2023 - Több mint két millióan látták a Debrecen EKF-pályázatát népszerűsítő flashmob videója

Helyi - 2018-11-21

- Három hét alatt több mint kétmillió embert ért el a Debrecen Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 pályázatot népszerűsítő flashmobról készült videó - írja az EKF Debrecen2023 Programiroda.

Porkoláb Gyöngyi, a programiroda operatív igazgatója a közleményben emlékeztet: a D2023 projekt célja, hogy kilépjenek a megszokott térből, új dimenziókat nyissanak, egyre több embert szólítsanak meg és tegyenek kultúrafogyasztóvá. Debrecennek európai viszonylatban is olyan értékei vannak, amelyekre büszke lehet a város - hangsúlyozza a közlemény, amelyben fontosnak nevezik azt is, hogy az egymással való értékteremtő kommunikációnak része legyen a kultúra.

A közösségi médiában rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált a villámcsődületről készült felvétel. A flashmobon a Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Pendely Énekegyüttes csaknem 40 fiatal művésze vett részt, a táncosok és az énekesek a debreceni vásárcsarnok árusait, vevőit lepték meg színes, látványos produkciójukkal.

Az október végén debütált videót februárban a Médiacentrum Debrecen tíz kamerával, 8 operatőrrel rögzítette, majd ezt követően még hónapokig tartottak a kisfilm utómunkálatai - írják a közleményben, hozzátéve, hogy a produkció híre nemcsak a környező országokba, hanem más kontinensekre, többek között az Egyesült Államokba is eljutott.

A debreceni pályázat angol nyelvű szlogenje: Sharing Horizons. A sharing a tudásmegosztást, tapasztalatcserét, a közös alkotást, a partnerséget hordozza magában, míg a horizon kifejezés a Hortobágyból kiindulva a végtelen, ámde inspiráló térre, a biodiverzitásra, a szabadságra, az új távlatok megnyitására, a léptékváltásra utal. A cím tehát metaforikusan a sokrétű párbeszédet és a város előtt álló új kulturális távlatok szellemiségét tükrözi. Debrecen pályázatát november 8-án egyhangúlag fogadta el a város képviselő-testülete. A három magyar város - Debrecen mellett Győr és Veszprém - pályázatáról 12 tagú nemzetközi szakmai zsűri dönt majd azt követően, hogy előbb a helyszínen tájékozódnak a pályázati elemekről, december 13-án pedig Budapesten mutatják be a pályázók dokumentációjukat.