FM-államtitkár: legfontosabb kihívás a függetlenség megőrzése

Helyi - 2018-04-05

A legfontosabb kihívás Magyarország számára a függetlenség megőrzése: igaz ez a bevándorlásra, a magyar termőföld védelmére, és a magyar politikára is - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára csütörtökön Debrecenben, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hajdú-bihari osztályainak megalakulása kapcsán rendezett sajtótájékoztatón.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke a sajtótájékoztatón - amelyet a Debreceni Egyetem agrártudományi központjában tartottak - fontosnak nevezte, hogy a tudás hasznosuljon a gazdaságban és eljusson a gazdálkodókhoz, javítva az ágazat versenyképességét.

Megítélése szerint az agrárgazdasági kamara gazdaságszervező erővé vált, és a falugazdász hálózaton keresztül szerves kapcsolatot biztosít a gazdák és a döntéshozók között.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a város kiemelt érdeke, hogy végre megvalósuljon a térségben a több éve kidolgozott Civaqua program, amely nemcsak a Nagyerdő és az Erdőspuszták vízpótlását biztosítaná, hanem a Hajdúhátságon 40 ezer hektáron tenné lehetővé az öntözést a gazdáknak.

Bejelentette: egy közelmúltbeli belügyminisztériumi egyezetésen ígéretet kapott arra, hogy a Civaqua a következő európai uniós pénzügyi ciklus egyik kiemelt fejlesztési programja lesz.

Szólláth Tibor, a NAK hajdú-bihari elnöke elmondta: a NAK megyei tagjai több mint kétmillió forint értékű vetőmagot ajánlottak fel határon túl élő, rászoruló gazdáknak. Az erről szóló tanúsítványt a Református Szeretetszolgálat nevében átvevő Fekete Károly tiszántúli református püspök azt mondta, az életet jelentő, és a gazdálkodás biztonságához hozzájáruló vetőmagot kárpátaljai gazdákhoz juttatják el.