Kedvező kormánydöntés a nagyerdei strand ügyében

Helyi - 2018-03-19

A Modern Városok Program egyik fontos pontja a Nagyerdő fejlesztése, amelyre a kormány Orbán Viktor miniszterelnök és Papp László polgármester 2015. május 18-i megállapodásának megfelelően 4 milliárd forintot fordít a kormányzat.

A kormány – ígéretének megfelelően – három részletben átutalta a debreceni önkormányzat számára a 4 milliárd forintot.

2015 nyarán a Debreceni Gyógyfürdő Kft ötletpályázatot hirdetett a nagyerdei strand felújítására, amelynek győztese Bordás Péter pályaműve lett. A kiírt tervezési közbeszerzési eljárás eredményeként a kiviteli tervek elkészítésére is a Bord Építész Stúdió kapott megbízást.

A kiviteli tervek véglegesítése jelenleg is zajlik. A műszaki költségbecslések és az építőipari árak emelkedése alapján a korábban meghatározott 4 milliárd forint nem elegendő a strand megújítására.

2018 nyarán elindulhat az építkezés a nagyerdei strandon.

Annak érdekében, hogy a beruházást a megfelelő színvonalon és szolgáltatásokkal lehessen megépíteni, Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter javaslatára a kormány legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy további 2 milliárd forinttal támogatja a beruházást.

Műszaki leírás

A fejlesztés után a nagyerdei strand teljes vízfelülete 2000 négyzetméterrel nő, a korábbi 3600 négyzetméterről 5600 négyzetméterre változik.

  • 1600 négyzetméteren épül a Gyermekvilág, amelyben gyermekpancsoló (0-4 év), gyermekmedence (4-8 év), spraypark és új hullámmedence lesz.
  • 1150 négyzetméteren épül a Kalandmedence a 8 év feletti gyermekeknek.
  • 200 négyzetméteres ugrómedence is létesül. Ehhez az élményelemhez kötélhimba és 4 méteres mászófal is kapcsolódik.
  • 1200 négyzetméteren lesz a Sportvilág, amelyben 50 méteres és 33 méteres úszósáv is lesz, emellett vízilabdapálya és tanmedence is helyet kap.
  • 200 négyzetméteren relaxációs medence, 3 különböző hőfokkal kialakított 700 négyzetméteres gyógymedence, 550 négyzetméteres lassú folyó sodrómedence is lesz a strandon.
  • Különleges látványosság lesz a napozó terasz 2 vízibárral.
  • 8 db csúszda létesül, amelyből 2 db test, 2 db csúszógumis, 2 db családi és 2 db gyermekcsúszda.
  • A nagyerdei strand keleti oldalán, a sétánnyal párhuzamosan 900 négyzetméteres épület lesz, amelyben vendéglátóipari egységek is kialakíthatók olymódon, hogy mind a strand, mind a sétány irányába tudjanak árulni. A tervek szerint fedett gyermekfoglalkoztató is lesz ezen a soron. Valamennyi vendéglátó egység a strand felé nyitott, elegáns kiszolgáló pulton keresztül lesz kinyitva. Minden vendéglátó egység alapvető „fogyasztó tere" a vendéglátó udvaron lesz.
  • A nagyerdei strandon a bontás 2018 februárjában elindult, a megbízott vállalkozás a szerződés szerint 6 hónap alatt végez a munkával. Ezzel párhuzamosan a kiviteli tervek véglegesítése után várhatóan 2018. április közepén kiírja az önkormányzat és annak sikeres lezárása után 2018 nyarán elindulhat az építkezés a nagyerdei strandon.