Kétmilliárd forintból modern implantátumok fejlesztését kezdte el egy konzorcium

Helyi - 2017-09-27

- Csont- és ízületpótló implantátumok kutatásával és fejlesztésével foglalkozik a következő négy évben két társaság, valamint a Debreceni és a Nyíregyházi Egyetem alkotta konzorcium, amely a kétmilliárd forint összköltségvetésű projekthez jelentős hazai és európai uniós forrást nyert el - közölte a Nyíregyházi Egyetem .

A digitális gyártást támogató eszközökkel és szolgáltatásokkal, a prototípus gyártással és 3D nyomtatással, valamint a térinformatikai rendszerintegrációval foglalkozó Varinex Informatikai Zrt. által vezetett konzorciumban a két egyetem mellett a kecskeméti Kereken-Pálya Kft. vesz részt. A program során az úgynevezett Additive Manufacturing (AM) technológiával olyan implantátumok előállítása a cél, melyek az emberi szervezet számára magasabb fokú kompatibilitást jelent gyorsabb gyógyulás és jelentősen hosszabb idejű használhatóság mellett.

Közleményük szerint a csont- és ízületpótló implantátumok alkalmazása területén szeretnének a szakemberek az AM technológiák lehetőségeit többek között képfeldolgozási algoritmusokkal és állatkísérletekkel vizsgálni, illetve gyakorló sebészekkel közösen kidolgozni olyan módszert, ami minden csont- és ízületi implantátummal foglalkozó szervezet számára elérhető és használható lehet.

A pályázat által támogatott kutatás négy éve során lehetőség adódik olyan anyagszerkezet kifejlesztésére, amelyek a jelenleginél magasabb szinten biztosítja a fémből készült csont- és ízületpótló implantátumokkal szemben jelentkező igényeket. A projektben tervezett állatkísérletek és képfeldolgozási technológiák alkalmazásával a kutatók célja a titán alapú fémimplantátumok olyan struktúrájának megalkotása, amely minden eddig ismert megoldásnál jobban biztosítja az osteointegrációt, azaz a csonthoz történő kapcsolódást.

Az anyagfejlesztési irányvonalat a két egyetem egymással együttműködve alapozza meg. A kétmilliárd forint értékű programból 1,67 milliárd forint a támogatás, amelyet a konzorcium a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pályázati kiírásán nyert el.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza