Kósa: az ország legjobb irodaháza épül Debrecenben

Helyi - 2018-04-05

Az ország legmagasabb kategóriájú, legjobb irodaháza épül Debrecenben - mondta a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter a Forest Office irodaház bokréta ünnepségén csütörtökön a helyszínen.

Kósa Lajos fontos célnak nevezte, hogy Magyarország egyközpontú, főváros-centrikus szerkezetét decentralizálják. Hozzátette, Debrecennek olyan, a kormányzati szándékkal egyébként megegyező, hosszú távú, nagyléptékű fejlesztési koncepciója van, amely szükségessé teszi a legkorszerűbb irodaház megépítését.

A miniszter az ország irányításának decentralizációs terveiről is beszélt. Elmondta, azt a feladatot kapta, hogy a választás után készítsen előterjesztést, milyen központi, kormányzati szervezetek jöhetnek szóba e tekintetben.

A miniszter szerint Debrecen lehet a jövőben a Kelet-Kárpát-medencei térség erőközpontja a fejlesztési tervekben megcélzott 250 ezer állandó lélekszámával és több mint 400 ezres agglomerációjával.

"Ez a decentralizáció érinti Debrecent is" - mondta Kósa Lajos megjegyezve, hogy egy kormányzati szerv városba települése mintegy ezer embernek ad munkát.

A miniszter szerint Debrecen lehet a jövőben a Kelet-Kárpát-medencei térség erőközpontja a fejlesztési tervekben megcélzott 250 ezer állandó lélekszámával és több mint 400 ezres agglomerációjával.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere elmondta: az önkormányzati tulajdonban lévő Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a Hunép Universal Építőipari Zrt. együttműködésében tízmilliárd forintért, üzleti vállalkozásban felépülő irodaházban több mint kétezer új munkahely létesül az üzleti szolgáltatói szektorban. Az épület A kategóriás és LEED Gold minősítésű lesz, így megfelel majd a legmodernebb elvárásoknak.

Hozzátette: a város 2014-ben meghirdetett új gazdaságpolitikájának eredményeként az elmúlt években ötezer új munkahely jött létre, elsősorban a magas hozzáadott értéket képviselő szektorokban.

Az Új főnix terv több mint 200 milliárd forintos programjában a legmagasabb keretet gazdaságfejlesztésre fordítják - mondta Debrecen polgármestere kiemelve, hogy a fejlesztések eredményeként új városrész-központok jönnek létre. Az egyik ilyen a Forest Office környékén kialakuló új észak-keleti városrész-központ - jegyezte meg Papp László.

Szűcs Gyula, a Hunép elnök-vezérigazgatója a közös beruházásról elmondta: a 22 ezer négyzetméteres, három tömbből álló épület kivitelezése jól halad, a tervezettnél 2-3 héttel előbbre tartanak, így nem lesz akadálya annak, hogy az irodaház az év második felére elkészüljön.