Lerakták a Debreceni Nemzetközi Iskola alapkövét

Helyi - 2018-08-31

Ünnepélyes keretek között rakták le a Debreceni Nemzetközi Iskola alapkövét 2018. augusztus 31-én, Debrecen – Pallagon. Az országban egyedülálló intézmény a Modern Városok Program keretében 3,8 milliárd forintos kormányzati forrásból épül meg 2019 tavaszára. A tanítás 2019 szeptemberében kezdődik az iskolában.

A Debreceni Nemzetközi Iskola létrehozása része volt a 2015. május 18-án aláírt Modern Városok Programnak. Az angol tanítási nyelvű intézményben az óvodától az érettségiig 500 diák tanulhat. Az iskola épületét tervpályázat és közbeszerzés után Bordás Péter tervezte és a HUNÉP Zrt. építi fel Debrecen – Pallagon.

Az ünnepélyes alapkőletételen Kósa Lajos, a város országgyűlési képviselője azt mondta: olyan intézmény épül Debrecenben, amely nincs még egy az országban. A városnak arra kell felkészülnie, hogy mint minden európai középváros, ki tudja szolgálni az ott boldogulni kívánó, más európai országból érkezetteket is.

Papp László polgármester, Kósa Lajos, Gulyás Gergely és Öreg János intézményigazgató leengedik az időkapszulát az alapkőletételen. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Papp László polgármester – utalva a 480 évvel ezelőtt, 1538-ban alapított Református Kollégiumra – úgy fogalmazott, hogy „ma ugyanaz az ambíció vezet bennünket, debrecenieket, mint elődeinket: az, hogy Debrecen legyen a régió gazdasági és szellemi központja. Ugyanazt kell tennünk, amit elődeink tettek […] Oktatás nélkül nincs erős városi polgárság, gazdaság, kultúra. Debrecen régen és most is az oktatásba fektet azért, hogy jövőt építsen. Bízom benne, hogy ez az új oktatási intézmény is szimbóluma lesz a városnak – mondta Papp László polgármester.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy Debrecen elsőként ismerte fel a megyei jogú városok közül a nemzetközi iskola jelentőségét. „Iskolát alapítani hit kérdése és a hit itt erős. Ennek a városnak komoly tervei, elképzelései vannak."

Az oktatás jövő szeptemberben kezdődhet az iskolában. Felmenő rendszerben indul, a tervek szerint az óvodásoktól a végzős középiskolásokig ötszáz gyerek tanulhat majd a Debreceni Nemzetközi Iskolában.