Mecénás díjasok. KOSKOCSÁK JÁNOS és KOVÁCS ISTVÁN

Helyi - 2021-08-20

Debrecen Város Mecénása díj adományozható a város gyarapodását, fejlődését szolgáló, ellenszolgáltatás nélküli, jelentős anyagi támogatás elismeréseként. A közgyűlés Debrecen Város Mecénása díjat adományozott Koskocsák Jánosnak, a Bauviv Kft. tulajdonos, ügyvezető igazgatójának és Kovács Istvánnak, az Egri Borozó Borbarát Bár Galéria tulajdonosának, vezetőjének

KOSKOCSÁK JÁNOS a Bauviv Kft. tulajdonosaként, három évtizede jelentős támogató

KOSKOCSÁK JÁNOS a Bauviv Kft. tulajdonosaként, elkötelezett debreceni polgárként és vállalkozóként három évtizede elismert, jelentős támogatója a város kiemelt gazdasági célkitűzéseinek és az oktatási, kulturális, valamint sporttevékenységeknek, kezdeményezéseknek. Egyebek mellett támogatja az emelt szintű gyakorlati képzést és szakmai utánpótlásnevelést, a villamos szakmát és oktatási intézményeit, a Szakma Kiváló Tanulója versenyeken több éven keresztül díjazott diákokat.

Pártolója több debreceni általános iskola és szakközépiskola diáksport-egyesületének; a DVSC és a városban rendezett nemzetközi sportesemények – például a Bocskai ökölvívó emlékverseny vagy a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság – támogatója. Ötven év munkaviszony után 2019-ben „hivatásos” nyugdíjas lett, de továbbra is ügyvezető igazgatóként dolgozik mint „továbbszolgáló” gazdasági és szakmai vezető. Cége, a Bauviv Kft. az 1963-ban alapított Villanyszerelőipari Vállalat – a mai VIV Csoport – tevékenységének és szakmai színvonalának megújult formában való folytatójaként végzi építőipari és energetikai feladatok, projektek megvalósítását.

KOVÁCS ISTVÁN az Egri Borozó Borbarát Bár Galéria tulajdonosa, vezetője. A galéria létrehozásának gondolata néhai Burai István grafikusművész és az ő közös elhatározásából született meg. A kiállítóhelyet közvetlenül segítő munkát és a szakmai tanácsadást a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete végzi. A galériában kiállítottak már nemzetközileg elismert művészek és a helyi középiskolák tanulói is.

A tárlatok keresztmetszetet tudtak és tudnak adni a debreceni képzőművészeti élet legfontosabb irányvonalairól, a legaktívabb szereplőkről és a kezdőkről egyaránt. Kovács István a megnyitók közönségének immár hagyománnyá vált, kedves gesztusként magyaros hortobágyi ételt, slambucot kínál tájjellegű borok kíséretében. A borozó bővítése során a pincehelyiségekben péntek esténként irodalmi estek színesítik a hely hangulatát, vagy fiatal zenészek kapnak fellépési lehetőséget. Kovács István az Európai Borlovagrend és a karitatív tevékenységet végző Szuverén Jeruzsálemi Templomos Lovagrend tagja. A Magyar Református Szeretetszolgálattal közösen hajléktalan vagy hátrányos helyzetű embereknek is segítséget nyújt.