Nobel-díjas biokémikusé az uDEsia-díj

Helyi - 2019-03-29

Arieh Warshel világhírű biokémikus az első, akinek University of Debrecen Science Impact Award (uDEsia) díjat adományozott a Debreceni Egyetem.

A Debreceni Egyetem Szenátusa által tavaly alapított uDEsia-díj olyan kutatóknak adományozható, akik Nobel-díjban vagy azzal azonos értékű elismerésben részesültek, az egyetem kutatóival és kutatói közösségeivel tudományos együttműködést alakítottak ki bármely, az egyetemen jelen lévő kutatási területen

Ariah Warshel eredményei alapvetően a gyógyszerkutatást segítik, hozzájárulnak a betegségek jobb megértéséhez és új gyógyszerek kifejlesztéséhez.

A pénteki eseményen Tőzsér József egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes ismertette a díjazott pályáját. Ariah Warshel tagja az Amerikai Tudományos Akadémiának, a brit Királyi Kémiai Társaságnak, valamint tiszteletbeli doktorátusi címmel rendelkezik a svéd Uppsala Egyetemen. A kémia és a biokémia professzora a Dél-Kaliforniai Egyetemen, korábban a Harvard Egyetemen, a Weizmann Tudományos Intézetben és a Cambridge-i Molekuláris Biológia Laboratóriumban is kutatott. Ariah Warshel 2013-ban Martin Karplusszal és Michael Levittel közösen kapott Nobel-díjat a kémiai, illetve biokémiai molekuláris rendszerek számítógépes modelljének kifejlesztéséért.

A University of Debrecen Science Impact Award díjat Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora adta át Ariah Warshelnek.

Az izraeli-amerikai biokémikus-biofizikus a díjátadó keretében Multiscale modeling in biology (Többfokozatú modellezés a biológiában) címmel tartott előadást kutatásáról.

A nemzetközi tudományos élet egyik legnevesebb szakértője jelentősnek tartja a Debreceni Egyetem kutatóival való kollaborációt: több mint 20 éve dolgozik együtt az enzimatikus katalízis értelmezésén Fuxreiter Mónikával, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet egyetemi tanárával. Olyan jövőbemutató eljáráson dolgoznak, amellyel a természetben megtalálható több ezer természetes enzimhez hasonló, mesterségesen megtervezett fehérjemolekulákat lehet előállítani, melyek nagy hatékonysággal képesek növelni a biológiai folyamatok sebességét.