Palkovics: meg kell erősíteni a magyar tulajdonú vállalkozásokat

Helyi - 2021-06-17

A gazdaság eredményes újraindításához, fenntartható növekedéséhez elengedhetetlen a hazai tulajdonú vállalkozások megerősítése; a helyi gazdaságfejlesztési törekvéseket a kormány számtalan eszközzel támogatja - jelentette ki csütörtökön a hat megyét magába foglaló észak-kelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna kormánybiztosa, az innovációs és technológiai miniszter Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján.

Palkovics László emlékeztetett rá, hogy a debreceni városvezetés a helyi kis- és középvállalkozói (kkv) szféra megerősítésére kkv-park létesítését határozta el a déli gazdasági övezetben, a térséget a kormány beruházási célterületté nyilvánította.

Közölte: Debrecent a kormány országhatáron túlmutató jelentőségű gazdasági, felsőoktatási, innovációs és kulturális központtá kívánja fejleszteni. Az elmúlt évtized második felében a Debrecenbe érkezett új beruházások összértéke meghaladja a 710 milliárd forintot, amivel több mint tízezer új munkahelyet teremtettek.

A debreceni üzleti célú szálloda a tervek szerint a jövő nyárra készül el.

Jelenleg is Közép-Európa egyik legnagyobb iparfejlesztése zajlik a város észak-nyugati gazdasági övezetében - mondta a miniszter. Kiemelte: a nemzetközi nagyvállalatok jelenlétének legfontosabb hozadéka a versenyképes technológiák térnyerése Magyarországon.

A hazai tulajdonú cégek beszállítóként kapcsolódhatnak a folyamatokhoz, a debreceni kis- és középvállalkozások különösen alkalmasnak látszanak erre a szerepre - tette hozzá. Ezek a munkavállalók mintegy kétharmadát foglalkoztatják, a helyi társas vállalkozások árbevételének közel hatvan százaléka náluk jelentkezik, éves árbevételük 1100 milliárd forinthoz közelít, ami 2014 óta másfélszeres bővülés - mondta.

A kkv-park létrehozása hozzájárul, hogy a debreceni kkv-k minél nagyobb arányban vegyenek részt a magas hozzáadott értékű termékek fejlesztésében, gyártásában - hangsúlyozta Palkovics László.

Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő hozzátette: a déli ipari övezet - amit a várossal közösen a kormány fejleszt -, illeszkedik abba a törekvésbe, hogy Debrecen elsősorban a technológia ipart, a magas hozzáadott értékű ipartechnológiát, az innovációs vállalatokat szeretné támogatni. Hozzátette: keresik azokat a törvényi és szabályozási eszközöket, amelyekkel támogatni tudják ezen a területen a kkv-kat.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere hangsúlyozta: az elmúlt 5-6 évben több, mint 700 hektárral növekedtek a debreceni iparterületek, számos nagyvállalat telepedett be a városba.

A Debrecen 2030 program e folyamatot viszi tovább, ennek része a kis- és középvállalkozói program indítása. A koncepció több ütemben, mintegy 60 hektáron kíván lehetőséget biztosítani a vállalkozások számára, az első ütemben 14 hektáron 0,4-2 hektáros telephelyeket alakítanak ki a kkv-knak - magyarázta a polgármester, megjegyezve, hogy a kkv-program pályázati rendszerben fog megvalósulni, a vállalkozások rövid üzleti tervvel, valamint tevékenységük bemutatásával jelentkezhetnek majd a telephelyekre.