Reformátusok világtalálkozója: Debrecenben folytatódik a program

Helyi - 2006-08-21

Ma délelőtt kezdetét vette a Magyar Reformátusok Világtalálkozójának debreceni eseménysorozata: a megnyitóra kerékpáros fiatalok érkeztek a cívisvárosba. A csillagtúra résztvevőinek összetartozását egy fa, a Reménység fája is kifejezi majd, amely hamarosan a Református kollégium udvarát díszíti majd.

A Kárpát-medencei magyar református egyháztestek 2006-ban közösen rendezik meg a Bocskai-szabadságharc és a bécsi béke 400. évfordulójának jegyében, a Magyar Reformátusok ötödik világtalálkozóját. Az eseménysorozat augusztus 12-én Kolozsváron, Bocskai szülővárosában kezdődött, és 22-én Debrecenben zárul. Hazai és határon túli településekről, a többi között Beregszászról, Kassáról, Kolozsvárról, Sarkadról és Szegedről is érkeztek kerékpáros fiatalok a találkozó debreceni eseményeire. A tiszántúli főrendezvény megnyitóján Bölcskei Gusztáv püspök arról beszélt, hogy már ötödik alkalommal gyűlnek össze az egymásról tudni akaró és egymásért felelősséget vállaló emberek a világ minden tájáról. Úgy gondolták a szervezők, hogy amit a világtalálkozó ki akar fejezni, a fiatalok a maguk módján ezzel a szélárnyékban megtett kerékpár-túrárával nagyon szépen, szimbolikusan ki tudják fejezni – fogalmazott az egyházi vezető.

 

A kerékpáros fiatalok egy-egy zászlót ajándékoztak a református egyház és a megyeszékhely képviselőinek, Bölcskei Gusztávnak, illetve Pajna Zoltán, alpolgármesternek. Ezt követően pedig az általuk hozott maroknyi földet a Reménység fájának tövébe borították. Az összetartozásukat jelképező növényt a debreceni Református Kollégium udvarára ültetik majd el.

 

-vis-