Stratégiai megállapodást kötött az NI Hungary a szakképzési centrummal Debrecenben

Helyi - 2019-12-09

A versenyképes szaktudás érdekében stratégiai együttműködési megállapodást kötött a National Instruments (NI) Hungary Kft. és a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) - a dokumentumot hétfőn sajtótájékoztató keretében írták alá a két szervezet vezetői.

Barcsa Lajos (Fidesz-KDNP), Debrecen gazdasági alpolgármestere kiemelten fontos ügynek nevezte az oktatás, azon belül is a műszaki képzés fejlesztését.

Emlékeztetett rá, hogy a kormány 35 milliárd forinttal támogatja a debreceni oktatásfejlesztést, amelynek részeként a DSZC három műszaki középiskolájában, szakgimnáziumokban, illetve szakközépiskolákban - hajtanak vége jelentős kollégium-, tanterem-, valamint eszközfejlesztéseket.

Az oktatási támogatási csomag kiterjed a Debreceni Egyetem (DE) műszaki képzésének magújítására, fejlesztésére is - tette hozzá az alpolgármester kiemelve, hogy mindez a térségbe települt, és Debrecenben terjeszkedő külföldi és hazai vállalkozások szakember-utánpótlását szolgálja.

Barcsa Lajos példaértékűnek nevezte az NI Hungary Kft. oktatást segítő tevékenységét, amellyel nem csak saját szakképzett szakember-utánpótlását biztosítja, hanem a fiatalokat olyan piacképes tudáshoz segíti, amellyel azonnal el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon - fűzte hozzá az alpolgármester.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a texasi központú National Instruments cégcsoport 2001-ben hozta létre első tengerentúli gyártóbázisát Debrecenben, amely azóta a régió tudásközpontjává és egyik meghatározó munkáltatójává vált.

Hozzátette: az NI az elmúlt években százmilliós nagyságrendben támogatta a legkorszerűbb oktatási eszközökkel a debreceni szakközépiskolákat és szakgimnáziumokat, a tanároknak, szakoktatóknak pedig rendszeres továbbképzéseket tartanak. "Az NI beintegrálódott a elektronikai oktatásba Debrecenben" - jelezte az igazgató.

Tirpák Zsolt, a DSZC kancellárja elmondta: jelenleg Debrecen két középiskolájában mintegy 150 tanuló vesz részt elektronikai technikus képzésben, számukat az elkövetkező években meg szeretnék duplázni.