Új sportpark épült a debreceni Széna téren

Helyi - 2019-08-08

Az Új Főnix Terv keretében Debrecen önkormányzata új szabadtéri sportparkot alakított ki a Széna téren, saját forrás felhasználásával.

Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere, a városrész önkormányzati képviselője elmondta: az a cél, hogy ne csak a belvárosban vagy a Nagyerdőn vehessék igénybe a debreceniek a jóléti szolgáltatásokat, hanem olyan városrészi alközpontok jöjjenek létre, ahol minden fontos jóléti szolgáltatást igénybe tudnak venni a környéken élők. Ilyen városrészi alközpont alakul ki fokozatosan az elkövetkezendő évek során a Széna téren is.

A 2018-ban átadott Arany János téri és Veres Péter kerti után ebben az évben – a Nemzeti Sportközpontokkal történő tervezett együttműködés keretében – további 6 helyszínen valósulhat még meg sportpark

- Ennek a fejlesztésnek az első lépése a sportpark létrehozása. A második ütemben játszótér, majd végül pihenőpark épül a Széna téren a lencztelepiek és környékre látogatók számára. A fejlesztés fontos része a parkosítás és a faültetés, illetve a közelben lévő játszótér elemeinek újakra cserélése – tette hozzá az alpolgármester.

A hatszög alakú sportpark alapterülete 90 négyzetméter. Szélein 1 méteres biztonsági sávot alakítottak ki, valamint egy a használat szabályairól és módjáról informáló táblát helyeztek ki. A létesítményt gumi burkolattal látták el a könnyebb használhatóság, a minimális karbantartási igény, a hosszú élettartam, valamint az esetlegesen bekövetkező esések csillapítása érdekében. A parkban a más-más izomcsoportok átmozgató edzését lehetővé tevő 8 eszköztípusból – dupla multifunkciós tréner, kombinált húzódzkodó, fekvőtámasz-elem, lépegetők, has- és hátizom-erősítő, létrahíd, egyenes húzódzkodók, gyakorló párhuzamos korlát – összesen 12 darabot helyeztek el a hasonló funkciójú hazai létesítményekben gyűjtött használati tapasztalatok értékelése alapján.

Ily módon a húzódzkodás, tolódzkodás, fekvőtámasz gyakorlására több eszköz is szolgál. A sporteszközök egyenként és a sportpark egésze is megfelel az állandó jelleggel telepített kültéri fitneszeszközökre vonatkozó hazai szabványnak, a gumiburkolat pedig az európai uniós szabványok szerint készült. A sportolni és pihenni vágyók kényelmének biztosítása érdekében a parkban két pihenőpadot és két szeméttárolót is elhelyeztek.

A Széna téri labdarúgópályát körülvevő kerítés felújítása is elkészült, valamint a templom melletti önkormányzati fenntartású játszóterének felújítása is befejeződik augusztus 20-ig. A sportpark és a Széna tér közbiztonságát immár térfigyelő kamera is felügyeli. Mindent összevetve a beruházás teljes költsége meghaladta a 8 millió forintot, amit a város önkormányzata saját forrásból finanszírozott.

A 2018-ban átadott Arany János téri és Veres Péter kerti után ebben az évben – a Nemzeti Sportközpontokkal történő tervezett együttműködés keretében – további 6 helyszínen valósulhat még meg sportpark Debrecen területén. Ezen kívül a város önkormányzata – e szabadtéri sportolási forma nagy népszerűségére tekintettel – idén önerőből is tervezi újabb sportpark kialakítását.