Újabb bokrétaavató a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren

Helyi - 2021-11-10

Elhelyezték a bokrétát a XANGA cégcsoport és az MFB Invest Zrt. közös fejlesztésében megvalósuló Multimodális Logisztikai Inkubátor legmagasabb pontján a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren található Multimodális Logisztikai Központban

A XANGA cégcsoport és az MFB Invest Zrt. mintegy 4 milliárd forint volumenű közös befektetésével tovább bővül a Debreceni Nemzetközi Repülőtér Multimodális Logisztikai Központja. A fejlesztés egyik elemeként megépülő 16 méter magas, 4200 m2 hasznos alapterületű multimodális logisztikai inkubátor legmagasabb pontjára Dr. Pósán László országgyűlési képviselő, Dr. Papp László Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Balczó Barnabás az MFB Invest vezérigazgatója és Herdon István a XANGA csoport elnök-vezérigazgatója közösen helyezte el a bokrétát 2021. november 10-én.

Az épület előtt repülőgépek fogadására alkalmas nagy teherbírású burkolt felület van, mely közvetlen kapcsolatot teremt majd a Debreceni Nemzetközi Repülőtér üzemi területén található forgalmi előtérhez
A reptér dinamikusan fejlődik

A tárgyalások a potenciális bérlőkkel folyamatban vannak. A konkrét bérlői igényeknek megfelelő műszaki tartalom kialakítása 2022. áprilisban indulhat el, és a betelepülő vállalkozások jövő év második félévében kezdhetik meg tevékenységüket a kulcsrakész létesítményben, várhatóan mintegy 50-100 új, magas szakképzettséget igénylő munkahelyet teremtve.

A XANGA csoport üzleti modellje húsz éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, melyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket. A jövőbeni befektetésekhez szükséges pénzügyi források hosszú távon történő biztosítása érdekében 2019. év második felében a XANGA csoport az MFB csoporthoz tartozó MFB Invest Zrt-vel stratégiai együttműködést indított el. Közösen hívták életre a Debreceni Iparfejlesztési Alapot, mely az elmúlt két évben már számos sikeres kulcsrakész befektetést valósított meg, melynek eredményeképpen több nemzetközi cég leányvállalata kezdhette meg termelő tevékenységét a cívisvárosban.

A most folyamatban lévő repülőtéri fejlesztés megvalósításához a XANGA csoport és az MFB Invest Zrt egy különálló közösvállalatot, a WX-Innocargo Kft-t alapította meg.

A XANGA csoport az MFB csoporttal és további stratégiai befektető partnerekkel a jövőben is a debreceni kulcsrakész infrastruktúra fejlesztések egyik meghatározó szereplője kíván lenni, együttműködve az önkormányzattal, valamint a város gazdaságának fejlesztéséért elkötelezett más intézményekkel.

A debreceni repülőtér önkormányzati, állami és magántőkének köszönhetően dinamikusan fejlődik, és a koronavírus-járvány után várhatóan az utasforgalom is új szintre lép - mondta a cívisváros polgármestere a repülőtéri logisztikai inkubátor bokrétaünnepségén szerdán.

Papp László (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy 2012-ben indultak a menetrend szerinti járatok, azóta évről évre nőtt az utaslétszám, és ha nincs a koronavírus-járvány, az éves utasforgalom 2020-ra megközelítette volna az egymilliót.

Bár a járvány miatt csökkent a járatok és az utasok száma, a repülőtér fejlesztése töretlen, jelenleg folyamatban van egy nemzetközi tervpályázati eljárás, és remélhetőleg hamarosan kormánydöntés is születik a légikikötő hosszú távú fejlesztésére - mondta a polgármester.

Papp László hozzátette: elképesztő a befektetői tőke érdeklődése, "Debrecen gyorsvonati sebességgel halad, hogy a 21. század nyertese legyen a régióban", és ennek fontos eleme a repülőtér - szögezte le.

Pósán László (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője azt mondta, "a reptér léte a debreceniség velejárója (...), közösségidentitás-képző erő". A hagyomány és újítás együttes jelenléte jellemezte mindig a várost - tette hozzá a kormánypárti politikus.

Herdon István, a Xanga csoport vezérigazgatója jelezte: az MNB Invest Zrt.-vel négymilliárd forint befektetéssel fejlesztik a repülőtér multimodális központját. A 4400 négyzetméter alapterületű inkubátor épület 16 méter magas, és az első olyan építmény a debreceni repülőtéren, amely hangárként befogadhat egy utasszállító repülőgépet.

A jövőre elkészülő inkubátorba települő cégek 50-100 új munkahelyet hoznak létre a légikikötőben - jegyezte meg.