Emelkedett az első lakást vásárlók aránya a Duna Huose adatai szerint

Ingatlan - 2020-03-13

A tranzakciós adatok alapján februárban a tavalyi szinten teljesített az ingatlanpiac, emelkedett az első lakásukat vásárlók aránya, miközben élénk kereslet, változó árak jellemzik - közölte a Duna House az MTI-vel.

A februárban a becslések szerint több mint 13 ezer adásvétel történt, mintegy 2 százalékkal több, mint 2018-ban és alig 3 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

A jellemzően erősebb tavaszi ingatlanpiacon a társaság továbbra is az előző hónaphoz képest enyhén emelkedő adásvételre számít, amely stabil, kiegyensúlyozott ingatlanpiacot eredményez. Kivéve, ha a gazdasági vagy járványügyi helyzet nem változtatja meg jelentősen az alapfundamentumokat.

Az árakat nézve - éves összehasonlításban - a téglalakások minden régióban és országrészben továbbra is drágulnak, a panellakásoknál Kelet-Magyarországon és a fővárosban minimális csökkenés volt tapasztalható. Az alku esélye nőtt, 8-10 százalék árcsökkentést is el lehet érni egyes lakástípusoknál.

Budán a négyzetméterenként 500-600 ezer forint közötti ingatlanok aránya 9 százalékpontot emelkedett, míg Pesten 10 százalékpontot csökkent a tavalyi adatokhoz képest. Pesten a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva sokkal népszerűbbek voltak a 900 ezer forint feletti otthonok, arányuk 10 százalékpontot emelkedett. A lakásárakat tekintve - a tavalyi évhez mérten - leginkább a 25-30 millió és 40-50 millió forintos lakások domináltak: 17 és 18 százalékpontot ugrott az arányuk Budán. Pesten hasonló arányok figyelhetők meg a tavalyi év azonos időszakához

képest, de a legnépszerűbb a 20-30 milliós kategória volt, ahol 7 százalékpontos volt az emelkedés.

A Közép-Magyarországi régiót tekintve nem figyelhető meg különösebb változás az előző év azonos időszakához képest, szemben Pest megyével, ahol az adásvételek negyede már 450 ezer forintos négyzetméteráron történt, miközben 12 százalékpontot esett a 250 ezer forintos négyzetméterár kategória. Ebből következően nagy ugrás figyelhető meg a 40 millió forint feletti otthonok arányát tekintve, amelynél a tavalyi év azonos időszakához képest 21 százalékpontos emelkedés történt.

Vidéken 11-23 százalékkal nőtt az ingatlanok átlagos négyzetméterára, különösen nagy ugrás az előző év azonos időszakához képest a használt téglalakásoknál figyelhető meg: nyugaton 11 százalékkal, keleten 23 százalékkal emelkedett az áruk, így az átlagos négyzetméterár 402 ezer forintra nőtt. A nyugati országrészben található panelek esetében 17 százalékos ugrás történt tavaly februárhoz képest, szemben a keleti megyékben kínált panelekkel, amelyeknél közel 4 százalékos csökkenés figyelhető meg. Idén februárban már az alku is nagyobb szerepet kapott vidéken.

Az értékesítési idő, az elmúlt időszakhoz hasonlóan, most is nőtt a tavalyihoz képest, átlagosan 3 hónappal érdemes számolni a sikeres ingatlanértékesítéshez.

Az otthonteremtési céllal vásárló legnagyobb társadalmi réteg, az első lakásvásárlók aránya a fővárosban és vidéken is emelkedett, Budapesten 24 százalék, vidéken 28 százalék az arányuk. A fővárosban a tavalyi adatokhoz képest ez 4 százalékpontos emelkedés, míg vidéken ennél is nagyobb, 5 százalékpontos az emelkedés.