Ingatlan.com: a második negyedévben 2,9 százalékkal csökkent a használt lakások átlagos ára az országban

Ingatlan - 2023-10-04

- Magyarországon a használt lakások átlagosan ára idén a második negyedévben 2,9 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetesen adatai alapján az ingatlan.com szerdán.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kifejtette, hasonló visszaesésre 2009 utolsó negyedévében volt példa, ugyanis még a pandémia idején bevezetett kijárási korlátozások hónapjaiban is csak 2,8 százalékos volt a negyedéves árcsökkenés.

Az áresés elsősorban a magas kamatok miatt bekövetkezett keresletcsökkenéssel magyarázható - tette hozzá az elemző. Ugyanakkor jelezték, a KSH előzetes adatai alapján a második negyedéves lakásárcsökkenés ellenére éves összevetésben még több mint egy százalékkal drágábbak a használt lakások.

Az ingatlan.com a saját adatai alapján kiszámolta az október elején a magyar nagyvárosokra vonatkozó kínálati árakat is. Budapesten az eladásra szánt használt lakások és házak átlagos négyzetméterára 953 ezer forintnál járt, ami 0,1 százalékos csökkenésnek felel meg az elmúlt negyedévben. A legdrágább kerület az V., ahol több mint 1,5 millió forint az átlagár, a legolcsóbb pedig a XX. kerület 673 ezer forinttal.

A fővároson kívüli lakáspiacon a vármegyeszékhelyek többségében stagnáltak vagy csökkentek a négyzetméterárak október elején a három hónappal korábbi szinthez képest. Példaként említették, hogy Debrecenben 740 ezer forint volt az átlagár, a júliusi 739 ezer után, valamint, hogy Kecskeméten az 594 ezer forintos összeg alig magasabb a júliusi 589 ezernél. A kivételek között van Zalaegerszeg, ahol három hónap alatt 3,9 százalékkal 512 ezer forintra emelkedett az átlagár, amelyben szerepet játszanak a vármegyeszékhelyen átadott és folyamatban lévő munkahelyteremtő beruházások.