A becsület ára

Jegyzet - 2006-07-31

Információink szerint átlagosan ügyenként 20 ezer forintért készítettek ügyvédek okiratokat a néhány napja lapunk hasábjain is olvasható lakásmaffia ügyben. Talán emlékeznek rá: a kölcsönt havi 10 százalék ügyleti kamat megfizetése mellett adták, s az átmeneti pénzzavarban lévő magánszemélyek, valamint a likviditási gonddal küzdő vállalkozók vették fel.

 Az akciók során– a törvényesség látszatát keltve – ügyvédek készítették el a kölcsön biztosítására az adós ingatlanára a vételi jogot alapító okiratot vagy fiktív adás-vételi szerződést. Az okiratot szerkesztő ügyvédek a kölcsönt felvevő személlyel előre elkészített fiktív okiratot írattak alá a fél tudomása nélkül. A valótlan tartalmú okiratban a kölcsönt felvevő személy nyilatkozott arról, hogy az ingatlan opciós vételára és a kölcsön közötti különbözetet átvette, s ez alapján hozzájárul az ingatlan tulajdonjogának a kölcsönadó javára történő bejegyzéséhez.

Abban az esetben, ha a kölcsönvevő kamatfizetési kötelezettségének nem tudott eleget tenni, a kölcsönadó a valótlan tartalmú nyilatkozat felhasználásával megszerezte a kölcsönvevő ingatlanát.

A két ellenjegyző ügyvéd 673 jogügylet elkészítésében vett részt. Az ügyvédi bevétel eszerint nem érte el a 14 millió forintot. A kár ennél lényegesen nagyobb. Csupán az ügyvédi közreműködés jelzi, hogy ha sok az ügyvéd, és kevés az ügy, akkor a pici pénz is jól jön egyeseknek. Még akkor is, ha tudják, forró pénzről van szó.

H.I.