Egy kiváló jelölt

Jegyzet - 2006-06-29

El kell ismerni: a lehető legjobban választott, hosszú belviszályt követően az MSZP debreceni küldöttgyűlése, amikor dr. Bazsa György professzort, a Debreceni Egyetem volt rektorát, a Felsőoktatási Tudományos Tanács elnökét jelölte az MSZP debreceni polgármester jelöltjének.

Dr.Bazsa György egyetemi tanári, hat éves dékáni, öt éves rektori gyakorlattal a háta mögött, a Magyar Rektori Konferencia, az Országos Doktori és Habilitációs Tanács elnöki tisztében, a Magyar Tudományos Akadémia elnökségében, végzett munkáját követően most a Felsőoktatási és Tudományos Tanács elnökeként (is) tevékenykedik. Több nyelvet beszélő, nemzetközileg is ismert tudós, aki vezetői képességeit számtalanszor bizonyította már.

   

Feladata ennek ellenére nehéz lesz, mert az MSZP Debrecenben, az elmúlt években, iskolapéldáját mutatta be annak, hogyan nem szabad politizálni. Előbb egy pártonkívüli jelölt - dr.Molnár István - körül fagyasztották meg a levegőt, szűkítették a mozgásteret. Később következett Huszka Imre botránya, majd a több éves önkormányzati, városházi csendben üldögélés…

 

Nem szeretném a teljes listát felsorolni, de az is az ország második legnagyobb városában esett meg, hogy a bíróság döntötte el, több fordulóban, ki is a szocialisták városi elnöke. Így azért mégis van annak gesztus értéke, hogy az MSZP korábbi polgármester jelöltje,(Szathmári Károly) és a jelenlegi városi elnök (Kurucsó Péter) is visszalépett a megmérettetéstől. Az egység nagyobb lett volna, ha maguk helyett ajánlanak is valakit a ringben maradt jelöltek (Tóth Csaba- Bazsa György) közül, de egyelőre ne várjunk sokat.

       

Annyi azért minimumnak tekinthető, hogy egy városi küldöttgyűlés után tartsanak sajtótájékoztatót, se ne két nappal később. Mert így az a furcsa helyzet állt elő, hogy már korábban megjelent a polgármester jelölt neve az újságokban, mintsem hivatalosan bejelentették volna a Kapcsolat Házában megtartott sajtótájékoztatón. A helyszínt csak azért említem, mert az is hírlik, hogy a Kapcsolat Háza használatára vonatkozó megállapodás is fel lett mondva…

 

Hajdu István