Függetlenek

Jegyzet - 2006-08-02

Sok településen a függetlenek ismét harcba szállnak. Nem feltétlenül a képviselői helyekért, sokkal inkább a településért, a beleszólás jogáért. Mert azt tapasztalhatták: a szekértáborokon belül a párt s emellett annak helyi csoportérdekei diktálnak, s nem a város, a település fejlődése a cél.

Minél kisebb egy település, annál jobban ismerik egymást az emberek. Ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a községekben, kisvárosokban található a legtöbb független polgármester, önkormányzati képviselő.

Jónéhány olyan magyar város van, ahol a függetlenek a város irányításába is beleszólnak. Például Nyíregyházán a  Függetlenek Egyesülete az 1994-es alakulástól kezdve, s az azóta történt három helyhatósági választás szavazatai alapján mindig jelentős számú frakciót alakíthatott a város képviselőtestületében és 12 éve tagja a települést irányító, vezető koalíciónak is .

Az ősszel induló jelöltek közül heten tanárok, hárman nyugdíjasok, ketten-ketten háziorvosok és cégvezetők, a többiek között pedig kamarai vezető, ügyvéd, mérnök, autószerelő, szociális munkás és vállalkozó található. Mindegyiküknek van biztos egzisztenciája, s nem megélhetési képviselőségre pályáznak.

Hajdu István