In memoriam Borók Dóra

Jegyzet - 2006-07-12

Nagy baj lehet az égi bankban, ha fent úgy döntöttek, Dórára ott van szükség. Más okát fel nem foghatom, hogy miért kellett ennek a 36 éves, kedves, udvarias, végtelenül türelmes ifjú hölgynek eltávoznia közülünk. Szerkesztőségünk is gyászol, hiszen tíz éven keresztül nem csupán bankszámlánk gondozója volt, de feledékenységünk éber őre is.

Hangról ismerte cégünk összes dolgozóját, intézte ügyeinket, s ha bajba kerültünk, a mindennél is többet tett a nem várt kellemetlenség elhárításáért. Az olvasók talán elnézik nekem, ha a búcsú ürügyén egyetlen esetet írok le.

  Egyetlenegyszer leállt az autóm, ráadásul Budapesten. Hétvége volt, trélerrel bevitték a márkaszervizbe, ahol az első munkanapon meg is javították. Ám a számla sokkal többről szólt, mint amennyi készpénz volt nálam. Hitelkártyám nincs, a debreceni márkaszerviz hiába igazolta, hogy évek óta határidőre fizetek.

   Végső kétségbeesésemben jutott eszembe Dóra. Még ezt az utolsó telefont kelletlenül ugyan, de megengedték a szervizben. Elmondtam a problémámat..

   Öt perc múlva, faxon, megérkezett a szervizbe a Hosszúpályi és Környéke Takarékszövetkezet hivatalos, pecsétes igazolása a számla ellenértékének elutalásáról. A szervizvezető csóválta a fejét és csak annyit mondott: Uram, én már húsz éve csinálom ezt a szakmát, de ilyet még nem láttam.

     Amikor hazaérve első utam a takarékszövetkezet fiókjába vezetett, s megköszöntem, amit tett, csak annyit mondott: a fiók bármelyik dolgozója ugyanezt tette volna. Rá kellett jöjjek, hogy igaza volt, mert kirendeltség-vezetőként mutatott példát, s azóta nálam, nálunk és sokszáz ügyféltársunknál ez a mérce. Borók Dóra munkáját, életét kedvesség, szolgálat és alázat jellemezte élete utolsó percéig.

      Lehet, hogy ezt vették észre fent, s ezért gondolták úgy, hogy ott a helye. Lehet, hogy az égi bankban a zűrzavart ki kell bogozni. Engem nem vigasztal, hogy legfelül a pénzügyek hamar rendben lesznek. Mi egy nagyszerű embert, barátot vesztettünk.

H.I.