Két hónap van még?

Jegyzet - 2006-07-14

Tévhitek és félreértések, félremagyarázások jellemzik most is a magyar belpolitikát. A szeptemberre elkészítendő konszolidációs programnak nem kell egy csapásra megoldania a gazdaság gondjait. Tartalmaznia kell viszont irányváltást jelentő elkötelezettségeket és azonnali lépéseket.

Csak feltételezhetjük, hogy a nemzetközi tőke még ad némi türelmi időt. Egy magabiztos régi-új kormány lépett hatalomra, amelynek  nem kellett újrarendeznie a közigazgatásban a hatalmi viszonyokat, ám haladéktalanul hozzá kellett kezdenie a rövid távú egyensúlyjavításhoz.

     

Azt mindenki tudta nemcsak sejtette, hogy nem úszhatók meg a bevételnövelő intézkedések, ezeknek azonban illeszkedniük kell egy hosszabb távú gazdaságpolitikához. Az azonnali lépések közül a középső áfakulcs ötszázalékos emelése, valamint az energiaárak közelítése a világpiaci árakhoz kevesebb, mint egy százalékkal növelheti idén az inflációt. A költségvetési szférában dolgozók bérének átmeneti "megfogása" és az államigazgatási rendszer karcsúsítása is kevés lesz, ha a termelésnövekedéssel nem tart mértéket a személyi jövedelmek emelkedése, ami a robusztus fogyasztás további növekedéséhez vezethet.

    

Az igazi kérdések a levegőben lógó ígéretek: az iparűzési adó megszüntetése, a tb-járulék csökkentése, a körbetartozás állami garantálása, az szja-sáv kiszélesítése, a nyugdíjkorrekció, a Fészekrakó program korhatárának emelése. Ezekre nem lehet úgy tekinteni, mintha el sem hangoztak volna….

    

Az is látszik, hogy a nagy elosztó rendszerek reformja  rövid távon érdemi megtakarítást nem hoz, esetenként inkább növeli a költségeket. A nagy veszteségforrások racionalizálása közül a MÁV átalakításának megkezdése máris dühödt ellenállást váltott ki, s szerveződik a hallgatói tüntetéssorozat is. A kormánynak nem ez a fő gondja. Egyelőre nyár van, a diákok nyaralnak vagy dolgoznak.

    

Az igazi probléma az idő. Legkésőbb szeptemberig kell meggyőzni a befektetőket, a nemzetközi hitelminősítőket arról, hogy valóban irányváltás történt. Ha ez nem sikerül, akkor  nem csupán egy-két nemzetközi cégnél jön a leminősítés. Folytatódik a forint gyengülése, emelni kell a fizetendő kamatprémiumon és kezelni kell a  növekvő inflációt.

 

Hajdu István