Operáció előtt

Jegyzet - 2006-06-20

Az „orvosok” kimondták, amit régóta tudtunk: a baj, a bajokat csak műtéttel lehet orvosolni. Szerintük van egy újfajta terápia, ami Új egyensúlyba hozza szervezetünket.

Nem kell félni, nem fog fájni!" – mondta a kinevezett, megválasztott fődoktor, és egyből azt érezhettük, hogy ezzel a kijelentéssel bagatellizálja a problémát, márpedig ez az ő szájából nem jó stratégia.

A probléma épp ott van, hogy egy élő szervezetnél sokkal bonyolultabb organizmus egy nemzet, s azt mindenki már tapasztalta, vagy hallott róla, hogy egyetlen ember műtétje előtt is mennyi a bizonytalanság.

       

A minap, a parlamenti vitanapnak álcázott konzíliumon a doktorok egymás mellett beszéltek el, s többnyire mindegyik egy másik doktor ócsárlásával volt elfoglalva.

 

Mi meg fekszünk az asztalon, félig még ébren, s akkor azt halljuk, hogy a nagyobb részt általunk választott orvos nem is sebész, hanem altatóorvos, s a többi kolléga szerint nem ért az operációhoz. Azt nem hallottuk a többi orvostól, hogy mit kellene csinálni!! Lehet hogy ennek az a fő oka, hogy a fontos leletek most kerültek elő. …

 

Egy biztos, fekszünk az asztalon. A műtét „ki van írva”, de az igazi konzílium még el se kezdődött.

 

Hajdu István