A gyermekek védelméről szóló javaslata támogatását kéri a pártoktól az OKA

Jogtudor - 2024-04-15

- A gyermekek védelme érdekében szükséges azonnali intézkedésekről címmel benyújtott határozati javaslata támogatására kéri a pártokat a 27 szervezetből álló Országos Közös Akarat (OKA).Hétfői budapesti sajtótájékoztatójukon Horgas Péter, a Civil Bázis elnöke elmondta, hogy a javaslat, amelyről kedden folytat politikai vitát az Országgyűlés Népjóléti Bizottsága, lehetőséget adhat arra, hogy tényleges és azonnali változások történjenek és érdemi munka kezdődhessen a gyermekvédelem területén.

Mint fogalmazott, a "kegyelmi botrány kirobbanása után" az OKA tagszervezetei olyan javaslatokat dolgoztak ki, melyeket megítélésük szerint minden felelős, a gyermekeket, a családokat valóban védeni akarónak támogatnia kell.

Horgas Péter vélekedése szerint bár lehetnek és vannak is az OKA tagjai között világnézeti, politikai különbségek, abban azonban mindenkinek egyet kell értenie, hogy Magyarországon minden gyermeknek békében, biztonságban és méltó körülmények között kell élnie. Ez nemzeti minimum - fogalmazott, hozzátéve, hogy a "kegyelmi botrány", illetve a napvilágra kerülő további bántalmazási ügyek az egész magyar társadalmat megrendítették.

Révész Magda gyermekvédelmi szakértő azt mondta, a szakemberek azt próbálták leírni, mit kellene megváltoztatni a gyermekvédelem gyakorlatán, elsősorban annak érdekében, hogy a gyermekeknek jobb legyen.

Elmondta, hogy a Gyermekjogi Civil Koalíció gyermekvédelmi munkacsoportja negyven pontban részletesen leírta, hogy milyen változtatásokra lenne szükség.

Szilágyi Kitty, a Civil Bázis elnökségi tagja a Dialógus a gyermekekért elnevezésű kezdeményezés munkáját ismertetve többek között elmondta, hogy február 20-án kezdték meg a munkát, és döntés született arról, hogy a szakmai egyeztetéseik során született pontokat a pártok felé továbbítják. Hozzáfűzte, hogy a közösen megalkotott országgyűlési határozati javaslat azonnali változásokat indíthat meg, és ezzel hosszabb távú munkát folytathatnak a gyermekek érdekében.

Kiss Gergő, az Egységes Diákfront elnökségi tagja a tájékoztatón arról beszélt, hogy kötelességüknek érezték kiállni kortársaik, a bántalmazott fiatalok mellett. Örömét fejezte ki, hogy az OKA szervezeteivel közösen meg tudtak alkotni egy olyan javaslatot, amelyet akár az Országgyűlés is elfogadhat.

Hozzátette, mivel elfogadhatatlan az, hogy gyermekeket, fiatalokat bántsanak, ezért szerinte nem lehet olyan párt, amely ezt a határozati javaslatot nem támogatja, úgy fogalmazott, hogy javaslatuk támogatása nemzeti érdek.