A Helsinki Bizottság nem fizet bevándorlási különadót

Jogtudor - 2018-09-17

- A Magyar Helsinki Bizottságnak - saját megítélése szerint - nem kell bevándorlási különadót fizetnie, mivel jelenleg nem folytat a törvény hatálya alá eső tevékenységet - közölte a szervezet hétfőn. Közleményükben azt írták, a Helsinki Bizottságra az adókötelezettség azért nem vonatkozik, mert ügyfeleik nem minősülnek bevándorlónak az adótörvény értelmében, és jelenleg nincsenek olyan tevékenységeik, amelyeket a törvény adókötelesként nevesít.

Hozzátették, hogy az elsődleges adóalanyok a donorok. Egy támogatott civil szervezetnek csak akkor kellene fizetni, ha a támogatója nem teljesíti adókötelezettségét. A Helsinki Bizottság menedékkérők körében végzett tevékenységét az Európai Unió és az ENSZ támogatja, márpedig ők mentességet élveznek a magyarországi adófizetés alól - írták a közleményben.

Kitértek arra is, hogy az új adószabályozás megnehezíti munkájukat, mivel - véleményük szerint - a jogszabály annyira "homályosan van megfogalmazva, hogy tág teret nyit az önkényes jogalkalmazásra", valamint egyes, mentességet nem élvező támogatóikat elbizonytalaníthatja, ha menekültügyi munkájukhoz szeretnének a jövőben anyagi segítséget nyújtani.

A szervezet vizsgálja, milyen jogi lehetőségei vannak a jogszabály elleni fellépésnek - fűzték hozzá.

A Pénzügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint a bevándorlási különadóról szóló első bevallást hétfőig kell benyújtani, és a 25 százalékos mértékű adót is eddig az időpontig kell megfizetniük a bevándorlást segítő szervezeteknek.