Az EU az adatok szabad áramlását segítő új szabályokat fogadott el

Jogtudor - 2018-11-09

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta azt az új szabályozást, amely felszámolja a nem személyes adatok unión belüli szabad áramlását gátló akadályokat - közölte az uniós tanács pénteken.


Az új szabályok fellendítik az adatközpontú gazdaságot és előmozdítják az új, kialakulóban lévő technológiák fejlesztését, így az önvezető közlekedési rendszerekét és a mesterséges intelligenciáét.

A rendelkezés értelmében megszűnik minden olyan földrajzi elhelyezkedésen alapuló korlátozás, amelyet a nem személyes adatok tárolására és kezelésére vonatkozóan a tagállami hatóságok írtak elő, kivéve, ha e korlátozások közbiztonsági okokból indokoltak.

Az új szabályok nagyobb rugalmasságot biztosítanak az európai vállalkozások számára, ugyanis ezt követően kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet a felhőalapú szolgáltatásokat nyújtó cégek közül.

A tagállamok hatóságai szabályozási vagy felügyeleti ellenőrzés céljából a továbbiakban is hozzáférhetnek majd az adatokhoz, akkor is, ha azokat más országban lokalizálták.

A rendelet ösztönzi továbbá az olyan magatartási kódexek kidolgozását, amelyek megkönnyítik az adatkezelési szolgáltatásokat igénybe vevő felhasználók számára a szolgáltatóváltást, illetve azt, hogy adataikat a saját informatikai rendszerükbe visszavigyék.

Az uniós tanács és az Európai Parlament (EP) elnökei várhatóan az EP jövő héten esedékes plenáris ülése alkalmával fogják aláírni rendeletet, amely ezt követően hat hónapon belül kell alkalmazni az összes tagállamban.