EJEB: alkotmányjogi panasz után lehet Strasbourghoz fordulni

Jogtudor - 2019-04-26

Ha egy ügyben az Alkotmánybírósághoz (Ab) benyújtható alkotmányjogi panasz hatékony jogorvoslatnak számít, akkor az Ab előzetes eljárása a feltétele annak, hogy egy indítványozó eredményesen fordulhasson a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) - tudatta az EJEB döntését ismertetve az Ab pénteken közleményben.

A konkrét ügyben a West-Balkán nevű - időközben bezárt - budapesti szórakozóhely egyik jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélt egykori tulajdonosa fordult a strasbourgi bírósághoz. Álláspontja szerint ugyanis a három halálos áldozatot követelő 2011-es diszkótragédia miatt indult büntetőeljárásban a magyar hatóságok megsértették a tisztességes eljáráshoz való jogát.

Az EJEB két héttel ezelőtt közzétett döntése szerint nem bírálható el érdemben a beadvány, mivel a kérelmező az ügyben nem nyújtott be alkotmányjogi panaszt az Ab-hez, mielőtt a strasbourgi fórumhoz fordult volna.

Az EJEB azonban csak akkor járhat el, ha a kérelmező már kimerítette az összes hatékony jogorvoslati lehetőséget saját hazájában, azaz alkotmányjogi panasszal fordult az Ab-hez és kivárta, hogy annak a döntése hatékony jogorvoslatot nyújt-e számára. (Ugyanakkor a strasbourgi bíróság kiemelte azt is: ha a hazai jogorvoslat nem lesz jogszerű és hatékony, akkor az EJEB nem zárkózik el attól, hogy megváltoztassa álláspontját.)

A strasbourgi döntés szerint a konkrét ügyben az alkotmányjogi panasz többféle típusa is hatékony jogorvoslat lett volna az EJEB szempontjából, ezért azokat ki kellett volna meríteni - mutatott rá az Ab közleményében.