Emberölés bűntettének kísérlete miatt 6 év 10 hónap fegyházbüntetés

Jogtudor - 2018-01-08

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a szülők válását követően édesanyjával és testvérével élt együtt Debrecenben. A vádlott és édesanyja között a kapcsolat egyre feszültebbé vált, a fiú ugyanis nem tudott, nem akart megfelelni az elvárásoknak. Konfliktust okozott az is, hogy a vádlott számítógépes stratégiai és szerepjátékok rabjává vált, és tetemes időt töltött gép előtt.

wholesale inkjet photo paper wholesale inkjet paper cheap inkjet paper

J-M. N. 2014 őszén elköltözött otthonról, egy évvel később azonban visszatért, mert önálló megélhetését nem tudta tovább fedezni. 2015 októberében kezdte el fontolgatni, hogy édesanyját megöli. Úgy gondolta, csak így tudja megteremteni magának az önálló életet. A gyilkosság leggyorsabb és legfájdalommentesebb módját kereste. Megnézett egy filmet, melyben egy férfi a fejre mért kalapácsütéssel öli meg feleségét, aki az első ütést követően azonnal eszméletét veszti.A garázsból magához vett egy barkácskalapácsot, majd a megfelelő alkalomra várt. Egy hete rejtegette a kalapácsot a szekrényben, amikor betelt nála a pohár: édesanyja eltiltotta az internettől, bátyja pedig lekódolta a wifit.

2015 decemberében egy este testvére szórakozni ment. Távozását követően a vádlott még sokáig a szobájában várakozott, biztos akart lenni abban, hogy édesanyja elaludt. Kora hajnalban azonnal lesújtott az alvó asszonyra. A sértett ösztönösen védekezni kezdett, karját a feje elé emelte, ekkor tört el a kalapács nyele. A fiú pánikba esett, a törött nyéllel még néhányat ütött, majd szobájába futott.

A sértett nem ismerte fel támadóját, ezért végig a vádlottnak kiabált segítségért, aki ekkorra már megbánta tettét. Elhatározta azonban, hogy betörésnek álcázza a cselekményt, és elhiteti, hogy egy idegen volt a támadó. Kinyitotta az emeleti terasz ajtaját, édesanyjához sietett, majd hívta a rendőrséget is. A vádlott tényfeltáró beismerő vallomást tett, cselekményét megbánta, a sértett pedig megbocsátott neki.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2017 júliusában J-M. N. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 6 év 10 hónap fegyházbüntetésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a védő a jogi minősítés megváltoztatása érdekében enyhítésért fellebbezett.

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.