Strasbourg nem állapított meg jogsértést a fiát Szombathelyről elrabló francia férfi által indított ügyben

Jogtudor - 2018-03-06

Nem állapított meg jogsértést a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden abban az ügyben, amelyet a fiát nagyjából két évvel ezelőtt Szombathelyről elrabló francia Patrick Royer indított Magyarország ellen, amiért a hatóságok korábban az anyának ítélték a gyereket.


Az ügy előzménye, hogy a Franciaországban született kisfiút anyja pár hónapos korában - egy francia bíróság szerint törvénytelenül - Szombathelyre vitte magával 2014 januárjában.

A francia bíróság az apának ítélte a gyereket, láthatási jogot adva az anyának, az ügyben ezzel párhuzamosan eljáró magyar törvényszék azonban arra jutott, hogy a visszaköltöztetés egy ismeretlen helyre komoly megrázkódtatást jelentene a kétéves fiúnak.

A felperes azzal a panasszal fordult az EJEB-hez, hogy az illetékes magyar bíróság nem a gyerek, hanem az anya érdekeit tartotta szem előtt, amikor elutasította a fiú visszaszállíttatását Franciaországba

Keddi elsőfokú ítéletében a törvényszék ugyanakkor kimondta, hogy a hatóságok nem sértették meg az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogról szóló cikkét.

Az ügy azzal került a sajtó érdeklődésének középpontjába, hogy Patrick Royer 2015 decemberében Szombathelyen bántalmazta gyereke anyját, majd a fiával külföldre távozott. A gyereket ezután a magyar után a francia bíróság is az anyának ítélte, aki visszahozta őt magával Magyarországra.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az Európai Emberi Jogi Egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza