Több száz milliós adócsalási ügyben hozott jogerős ítéletet a szegedi táblabíróság

Jogtudor - 2017-05-10

Jogerősen másfél és négy év közötti börtönbüntetéssel sújtott szerdán a Szegedi Ítélőtábla azokat a Bács-Kiskun megyei vállalkozókat, akik fiktív számlák felhasználásával 2005-ben és 2006-ban több száz millió forintnyi adót nem fizettek be.

A táblabíróság adócsalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottakat. Az egyaránt négy-négy év börtönbüntetésre ítélt első- és másodrendű vádlottal szemben a bíróság 87,9 millió forint összegre vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet szerint a vádlottak olyan hálózatot alakítottak ki, amelyben a résztvevő, tényleges gazdasági tevékenységet nem végző társaságok szerepe az volt, hogy biztosítsák azt a bizonylati, számlázási hátteret, amely révén két cég csökkentheti adófizetési kötelezettségét.

Az elsőrendű vádlott 2005 elejétől 2006 második feléig számla nélkül vásárolt faárut. A vádlottak ezért a bizonylatok elkészítésére ténylegesen nem működő gazdasági társaságokat vontak be. Ezek a cégek fiktív számlákat állítottak ki, melyeket a két vállalkozás könyvelésébe felhasznált, és azokra hivatkozva egyrészt nem fizetett be a forgalmi adót, másrészt ÁFÁ-t igényelt vissza.

A vádlottak összesen mintegy 400 millió forinttal akarták megkárosítani a költségvetést, 260 millió forint adót pedig ténylegesen nem is fizettek be vagy jogosulatlanul igényeltek vissza.

Gyurisné Komlósi Éva tanácsvezető bíró az ítélet indoklása során kifejtette, az elkövetett bűncselekmény súlya és a vádlottak társadalomra veszélyessége jóval súlyosabb büntetések kiszabását indokolná. A táblabíróság azonban jelentős enyhítő körülménynek tekintette az időmúlást és azt, hogy a vádlottak hosszú időn át álltak büntető eljárás alatt

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza