2010. január 11-31. között fokozott közúti ellenőrzést tart a rendőrség

Kékhírek - 2010-01-11

Hajdú-Bihar megyében a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma (-16,1%) csökkent. A pozitív tendencia érvényesült a halálos (-8%), a súlyos (-19,4%) és a könnyű (-15,1%) sérüléssel járó események tekintetében is. A közlekedési baleset következtében elhunyt, illetve megsérült személyek száma 276-tal kevesebb, mint az előző évben, azonban a balesetben életüket vesztett személyek számában növekedés következett be (56→57). Ennek oka az, hogy két halálos kimenetelű balesetben összesen 7 személy vesztette életét.

Megyénkben 2009-ben 92 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetet okoztak tehergépjármű vezetők. Közútjain jelentős tranzit forgalom bonyolódik le, és ennek egyre nagyobb részét jelenti a veszélyes áruk közúti fuvarozása, ami tovább növeli a súlyos következményekkel járó közlekedési balesetek bekövetkezésének kockázatát.

 

A nemzetközi közúti fuvarozásban résztvevők vezetési és pihenőidejének ellenőrzési tapasztalatai szerint a harmadik országok tehergépkocsi vezetői körében gyakrabban fordul elő a vezetési és pihenőidő betartásával kapcsolatos jogsértés. A közlekedési balesetek kockázatának csökkentése érdekében egyre nagyobb jelentőséget kap a járművek műszaki állapotának és a járművezetők biztonságos vezetésre való alkalmasságának ellenőrzése.

 

A fokozott ellenőrzés kiemelt célja:

 

Megyénk közutjainak közlekedésbiztonságának javítása, valamint annak elérése, hogy a közúti közlekedési balesetek száma, súlyossági foka, valamint a meghalt és megsérült személyek száma tovább csökkenjen.

 

Az ellenőrzési sorozat fő feladatai:

 

a sebességtúllépést elkövetők, valamint az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrése,

a passzív biztonsági eszközök használatának,

a túlsúlyos és rossz műszaki állapotban lévő tehergépjárművek, autóbuszok,

a nemzetközi közúti fuvarozásban résztvevő járművezetők vezetési és pihenőidejének,

a nehéz tehergépjárművek hétvégi közlekedésének korlátozására vonatkozó rendelkezések, a túlméret, túlsúly, valamint a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó szabályok megtartásának ellenőrzése.

 

 

D e b r e c e n, 2010. január 11.

 

 

 

Hajdú-Bihar MRFK Sajtószolgálat