2013. július 1-jén hatályba lép Magyarország új Büntető Törvénykönyve

...kontra - 2013-06-24
Az új büntetőjogi szabályok célja, hogy hatékony, egyszerű, korszerű és szigorú szabályokat teremtsen mind a bűncselekmények áldozatai, mind a bűncselekmények elkövetői, mind az igazságszolgáltatás számára.  

Több hónapos, széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetést, valamint politikai vitát követően az Országgyűlés tavaly nyáron elfogadta az új Büntető Törvénykönyvet. Az új büntetőjogi kódex hatékony választ ad az elmúlt harminc évben, a jelenlegi Btk. hatályba lépése óta átalakult bűnözési formákra is. Az új büntetőjogi szabályok célja, hogy hatékony, egyszerű, korszerű és szigorú szabályokat teremtsen mind a bűncselekmények áldozatai, mind a bűncselekmények elkövetői, mind az igazságszolgáltatás számára. A büntetés alapelve, hogy igazságos, tettarányos és következetes legyen. Az új Btk. egyes bűncselekmények vonatkozásában súlyosabb büntetéseket helyez kilátásba a korábbi törvénykönyvnél, és egyértelműen az áldozatok és a becsületes emberek oldalára áll, az önvédelem lehetőségét pedig jelentősen kiterjeszti, vagyis nagyban hozzájárul a családok személyes és anyagi biztonságához.

Az új Btk. az elmúlt három évben hozott büntetőjogi szigorításokat is megőrzi, vagyis továbbra is érvényesül pl. az erőszakos elkövetőket sújtó három csapás intézménye, az uzsorások elleni szigorú szabályok, valamint a veszélyhelyzetben elkövetett lopások elkövetői is szigorúbb büntetésre számíthatnak. Új elem a Btk.-ban a kapcsolati erőszak tényállása.A szigorítás mellett új büntetési nemeket és intézkedéseket is tartalmaz az új kódex, így pl. jóvátételi munkát és a sportrendezvényektől való eltiltást. Erősödik a fogyasztók védelme és hangsúlyosabbá válik a környezetvédelem is.

 

(kormany.hu/KIM)