A bosnyák fogvatartottak szövetsége szerint várható volt a hágai törvényszék ítélete

...kontra - 2017-11-29

A bosnyák fogvatartottak szövetsége szerint várható volt, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) szerdán megerősíti a boszniai horvátok hat egykori vezetője ellen muszlimok terhére elkövetett etnikai tisztogatás ügyében hozott elsőfokú ítéletet, ugyanakkor sokkolta őket, hogy félbe kellett szakítani az ülést, mert az elítéltek egyike állítólag "mérget" ivott.

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló bíróság jogerősen 25 év szabadságvesztésre ítélte Jadranko Prlicet, az 1993-ban egyoldalúan kikiáltott Herceg-Boszniai Horvát Köztársaság "kormányfőjét", két társát, Bruno Stojicot és Slobodan Praljakot pedig 20-20 évre.

Az ülést berekesztették, mielőtt az ügy három másik vádlottjának ítéletét is kihirdették volna, mivel Praljak felállt, azt kiáltotta, hogy ő nem háborús bűnös és kiivott egy, állítása szerint "mérget" tartalmazó üveget.

Jasmin Meskovic, a boszniai fogvatartottak szövetségének elnöke a sajtónak úgy nyilatkozott: sokkolták a hágai bíróságon történtek, mert a bűncselekmények áldozatai senkinek, Praljaknak sem kívánnak semmi rosszat.

"Annak ellenére, hogy bebizonyosodott a bűnössége, nem kívánunk neki rosszat" - mondta, majd hozzátette, hogy a büntetését a börtönben kell letölteni. Kiemelte, hogy az áldozatok csak igazságot akarnak és tények felderítését.

"Bíztam benne, hogy megerősítik az (első fokú) ítéletet" - húzta alá.

Hamadija Jahic, Mostar volt polgármestere felhívta a boszniaiakat, főleg Mostar lakosait, hogy kerüljenek el minden incidenst és gondoljanak a holnapra.

"A jövőbe kell néznünk, a hágai bíróság végzi a munkáját (...) nekünk továbbra is együtt kell élnünk és építenünk a jövőt" - szögezte le Jahic a boszniai közszolgálati televíziónak (BHT) adott interjújában.