A német kormány helytelennek és indokolatlannak tartja két diplomatája kiutasítását Oroszországból

...kontra - 2019-12-12

) - A német szövetségi kormány szerint helytelen és indokolatlan lépés volt az orosz külügyminisztériumtól két Moszkvában dolgozó német diplomata nemkívánatos személlyé nyilvánítása - közölte csütörtökön a német külügyminisztérium.

A közlemény szerint a berlini vezetés "sajnálattal veszi tudomásul", hogy kiutasítottak két német diplomatát Oroszországból, és úgy látja, hogy Moszkva ezzel "rossz jelzést" küld német partnereinek.

Mint írták, inkább arra lenne szükség, hogy az orosz hatóságok "komolyan és haladéktalanul" hozzájáruljanak egy berlini csecsen emigráns, a hivatalosan Tornike K. néven azonosított férfi meggyilkolásának feltárásához.

Ez a hozzájárulás a többször és magas szinten előterjesztett kérések ellenére elmaradt, ezért nyilvánították nemkívánatos személlyé a berlini orosz nagykövetség két munkatársát december 4-én - idézte fel a német külügyminisztérium.

Hozzátették: továbbra is sürgetően szükséges, hogy az orosz hatóságok segítsék a nyomozást, annál is inkább, mert a szövetségi legfőbb ügyészség magához vonta az ügyet, hivatkozva arra, hogy a gyilkosságot orosz állami szervek vagy az Oroszországi Föderációhoz tartozó Csecsen Köztársaság szerveinek megbízásából követhették el.

Kiemelték: a kormány a nyomozás további alakulásának fényében nyitva hagyja azt a lehetőséget, hogy további diplomáciai lépéseket tegyen az ügyben.

Az augusztusban Berlinben történt gyilkosság áldozata a német sajtóban eddig megjelent információk szerint csecsen nemzetiségű és georgiai állampolgárságú volt. Az 1999-ben kezdődött második csecsen háborúban a szeparatisták oldalán harcolt. Hazájából 2005-ben Georgiába, 2016-ban Németországba menekült.

Menedékjogi kérelmét elutasították, a hatósági döntést megtámadta a bíróságon, az eljárás a haláláig nem kezdődött el. A német hatóságok 2017-ben közveszélyes iszlamistaként sorolták be. Az idén ezt a minősítést megváltoztatták, a 40 éves férfit a szélsőséges iszlamizmussal kapcsolatba hozható, úgynevezett releváns személyek közé sorolták át.

Tornike K. olyan mecsetekbe járt, amelyeket kaukázusi származású iszlamisták is látogatnak. Augusztus 23-án is éppen imára ment, amikor Berlin Moabit nevű negyedében egy parkban hátulról, két lövéssel kivégezték. A feltételezett elkövető orosz, közvetlenül a támadás után, még Berlinben elfogták.