Alkotmánybírósághoz fordul a Jobbik a "rabszolgatörvény" elfogadása esetén

...kontra - 2018-12-11

- A Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a parlament elfogadja a munka törvényét érintő, az ellenzéki párt által "rabszolgatörvénynek" nevezett módosítást.

Z. Kárpát Dániel alelnök keddi budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: álláspontjuk szerint a szabályozás az alaptörvény azon passzusába ütközne, amely szerint minden munkavállalónak joga van az egészséges, biztonságos és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez. "Amit a Fidesz-KDNP akar, az minden, csak nem ez" - fűzte hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint a munkaidő-beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvényjavaslat "már-már hazaárulásszerű gyalázat, amely egyértelműen emberéletekbe kerül". A munkavállalók kizsigerelése azon is mérhető, hogy 2010 óta évi 17 ezerről 23 ezerre nőtt a munkahelyi balesetek száma - tette hozzá.

Z. Kárpát Dániel szerint valódi egyeztetéseken nyugvó indítványokkal kellene szabályozni a munka világát a most tárgyalt javaslat visszavonása után. A kormányzatnak végre a magyar munkavállalók érdekeit kellene képviselnie, nem a multinacionális cégekét - hangoztatta a jobbikos politikus.