Az amerikai képviselőház demokrata párti frakciója Nancy Pelosit jelöli házelnöknek

...kontra - 2018-12-14

- Megállapodás született arról az amerikai törvényhozás alsóházának demokrata frakciójában, hogy Nancy Pelosi lesz a frakcióvezető, és őt jelölik házelnöknek.

A demokrata párti frakción belül egy kisebbségben lévő csoport ellenezte a kaliforniai képviselőnő jelölését, és új vezetést követelt a tömörülés élére. Pelosinak vetélytársai is akadtak, de végül csaknem egy hónap egyeztetés után létrejött a jelöléséről szóló kompromisszumos megállapodás. Az egyezség értelmében a 78 éves, ötgyermekes Nancy Pelosinak vállalnia kellett, hogy csak négy esztendeig lesz házelnök, nem indul újra a posztért. Hasonlóképpen két helyettesének, a szintén hetvenes éveik végén járó Steny Hoyer marylandi és James Clyburn dél-karolinai képviselőnek is vállalnia kellett ezt a korlátozást.

Az új frakcióvezetést követelő képviselők írásos közleményben tudatták, hogy elégedettek a megállapodással, mert - mint fogalmaztak - "ez a demokratákat erősítő, maradandó intézményi változást hoz, és segít a demokrata vezetők következő nemzedékének kinevelésében".

Ha a 2019. január 3-án összeülő új törvényhozásban megszavazzák Nancy Pelosit házelnöknek, akkor több mint fél évszázad után ő lesz az első házelnök, aki - némi kihagyás után - ismét ezt a megbízatást kapja. Utoljára 1955-ben az amerikai politikában legendásnak tartott Sam Rayburn texasi képviselő volt az, akit pár esztendei szünet után másodszor is házelnöknek választottak. Rayburn - akinek nevét ma a képviselői irodáknak helyet adó egyik épület viseli - szintén demokrata párti politikus volt.