Az amerikai szenátus megszavazta a büntető igazságszolgáltatási reform tervezetét

...kontra - 2018-12-19

Az amerikai szenátus kedden éjjel kétpárti egyetértéssel megszavazta a büntető igazságszolgáltatás átalakításáról szóló törvénytervezetet.

Az Első lépés nevet viselő tervezetet 87:12 arányban szavazták meg a szenátorok. A képviselőház később voksol a törvényjavaslatról, de Paul Ryan republikánus házelnök azt ígérte, hogy ez még az új törvényhozási ciklus megkezdése előtt megtörténik majd. A törvénytervezet a képviselőházban is kétpárti támogatottságot élvez.

A büntető igazságszolgáltatásban az elemzők szerint fordulópontot jelentő törvénytervezet lényege az, hogy megváltoztatja a szövetségi büntetőeljárásokban kiszabható büntetések eddigi irányelveit. A többi között meghatározza a kötelezően előírt legkisebb büntetési tétel mértékét, valamint nagyobb lehetőséget ad a bíráknak a mérlegeléshez a büntetések kiszabásakor.

Továbbá bizonyos, nem erőszakos - például a kábítószerrel összefüggő - bűnügyekben jelentősen enyhít a büntetési tételeken, és bírói mérlegelés tárgyává tesz, hogy a várhatóan nem visszaeső bűnözőket hamarabb szabadon bocsáthassák a szövetségi börtönökből. Emellett a nem erőszakos bűncselekményeket elkövetők speciális tanfolyamokon vehetnek részt, amelyeken életvezetési tanácsokat kapnak, vagy szakmát tanulhatnak.

A szenátusi szavazás utáni kommentárjában a The Wall Street Journal című lap idézte a Rand Corporation politikai elemző intézet egyik, 2013-ban publikált felmérését. E szerint a speciális nevelő-oktató programokban résztvevő elítéltek 43 százalékkal kisebb eséllyel követnek el ismét bűncselekményeket és 13 százalékkal nő az esélyük arra, hogy szabadon bocsátásuk után munkát találjanak.

A törvénytervezet ugyanakkor csak a szövetségi börtönrendszerre vonatkozik. Végleges elfogadásakor várhatóan több tízezernyi, nem erőszakos bűncselekményekért elítélt rab szabadulhat a szövetségi börtönökből.

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren üdvözölte a szenátusi döntést. A törvénytervezetre utalva azt írta: "ez biztonságosabbá teszi közösségeinket, valamint reménységet és második esélyt ad azoknak, akik megérdemlik. Mindezeken túl több milliárd dollárnyi megtakarítást is eredményez".

A törvénytervezet megosztja a republikánusokat, és a párt törvényhozói között is éles viták voltak és vannak róla. Egyes politikusok - például Tom Cotton, Arkansas szenátora, vagy John Kennedy louisianai szenátor - túlságosan is liberálisnak tartják. Módosító javaslataikat azonban a republikánus törvényhozók rendre leszavazták.